Home Život DRHTANJE RUKU: Tremor može ometati svakodnevnicu, a neki od uzroka mogu biti...

DRHTANJE RUKU: Tremor može ometati svakodnevnicu, a neki od uzroka mogu biti jako opasni

SHARE

Osjećaj tremora i drhtanja ruku nije rijetka pojava, no ne događa se često da je razlog za paniku.

Drhtavica ili tremor mogu zahvatiti svaki dio tijela premda se najčešće manifestira kao drhtanje ruku. Naziv za to je i esencijalni tremor koji za posljedicu ima podrhtavanje i trešnju ruku. Može se pojaviti u rukama, nogama, glavi, grkljanu, jeziku i u vilici.

Drhtanje ruku može imati različite uzroke

Tremor je nevoljno, ritmično i izmjenjivo pokretanje međusobno nepovezanih skupina mišića. Drhtanje ruku može biti brzo ili polagano, finih pokreta ili grubih te se može pojavljivati neovisno o položaju tijela. Tremor u mirovanju je najizraženiji u mirovanju, a smanjuje se kada dođe do tjelesne aktivnosti. Položajni tremor je najviše izražen kada je neki dio tijela u fiksiranom položaju protiv sile teže – na primjer kada imate ispružene ruke ispred sebe. Intencijalni tremor se izražava kada se pokušava napraviti neki pokret kao što je dodirivanje nosa prstima.

Najčešća pretpostavka kod dugotrajnog drhtanja ruku je da se radi o Parkinsonovoj bolesti, a najčešće to nije tako. Drhtanje može biti fiziološko ili biti razlog primarnog poremećaja ili znak oštećenja mozga. Fiziološki tremor se događa kod inače zdravih osoba te uglavnom uzrokuje sitne pokrete i uočljiv je tek u određenim okolnostima. Tako drhtanje ruku mogu uzrokovati anksioznost, stres, tjeskoba, umor ili pretjerano korištenje kofeina. Uzrok može biti i korištenje nekih lijekova te kortikosteroida. Nefiziološko drhtanje se može pojaviti kao posljedica Parkinsonove bolesti, oštećenja velikog ili malog mozga koji može nastati zbog moždanog udara ili multiple skleroze. Uz to su mogući uzroci i nasljedne bolesti koje zahvaćaju mozak. Niske doze nekih sedativnih lijekova ili alkohola mogu ublažiti neke vrste tremora, dok ga veće doze mogu uzrokovati ili pojačati. Nefiziološki tremor zahtijeva liječenje, dok se fiziološki uglavnom lako rješava i liječi.

Drhtanje ruku je nešto češće kod osoba starijih od 40 godina, ali to ne znači da je to normalan dio starenja. Ako se pojavi nakon 65. godine naziva se senilnim tremorom ruku. Ovo se može pojaviti i kod mlađih ljudi posebice kao rezultat prekomjernog izlaganja stresu ili korištenja opijata, nikotina i kofeina. Ovo znači da nezdrav način života može poticati jače drhtanje ruku pa je tako potrebno da pazite na svoju prehranu koja treba biti raznovrsna te smanjiti konzumiranje alkohola i cigareta.

Liječenje je potrebno tek ako se radi o nefiziološkom tremoru

U većini slučajeva se drhtanje ruku pojavljuje rijetko i uzrok uglavnom bude poznat, ali postoje slučajevi kada bi bilo dobro da se obratite svom liječniku. Ako se drhtanje ruku pojavljuje u dužem periodu ili se stanje svaki puta pojačava ili kada je toliko jako da ne možete obavljati svakodnevne aktivnosti, vrijeme je da se obratite liječniku. Ukoliko ste tek počeli koristiti neki lijek i osjećate povremeno drhtanje, također se savjetujte s liječnikom jer je moguće da to drhtanje uzrokuje upravo lijek koji uzimate.

Ako uzrok drhtanja ruku nije neka bolest ili poremećaj u organizmu, liječenje se uglavnom obavlja preko terapije te sa smanjivanjem stresa. Zdrav način života, dovoljno opuštanja i manjak stresa smanjit će nervozu, a time i tremor u vašem tijelu. Osim toga možete isprobati razne metode disanja, meditaciju ili jogu kako bi razgibali tijelo, a ujedno se i opustili. Opuštajuće djeluju domaći čajevi i sokovi, od kojih je najpopularniji sok od koprive koji je odličan za liječenje nervoze. Sok od koprive odlično djeluje na zdravlje srca i krvi, a dobar je i za osobe koje boluju od astme ili drugih dišnih problema, prenosi HMS