Home Zanimljivosti Matko je trebao biti samo još jedna pregažena vjeverica kraj ceste, a...

Matko je trebao biti samo još jedna pregažena vjeverica kraj ceste, a onda je naišla divna gospođa iz Rijeke

SHARE

Početkom travnja gospođa Zrinka Kralj vozila se u blizini Križišća kraj Rijeke kad je u retrovizoru skužila da se nešto na cesti miče. Zaustavila je auto i izašla van, na podu je ležala pregažena vjeverica, ali još uvijek se micala. Tada je odlučila da ova mala životinja neće biti samo još jedna lešina na cesti.

“Vidjela sam u retrovizoru da je nešto zgaženo i primijetila sam da se miče. Mislim da sam vidjela veliki rep kako se pomiče. Zaustavila sam promet i pokupila mužjaka vjeverice. Toliko je bio ozlijeđen da se nije odupirao, nije me čak ni pokušao ugristi. Dao se i maziti. Odvezla sam ga doma, stavila u transporter moje mace, dala mu hranu i nazvala veterinara”, priča nam gospođa Kralj.

Priprema Matka za operacijuVETERINARSKA STANICA RIJEKA

BOJALI SU SE DA JE NIKAD NEĆE MOĆI VRATITI U PRIRODU

Veterinar s kojim se čula, Matija Lončar iz Veterinarske stanice Rijeka, odmah joj je preko telefona, kad mu je opisala ozljede, rekao kako nije previše optimističan. Čak i da uspiju zaliječiti vjevericu, postojala je velika mogućnost da se nikad neće moći vratiti u prirodu, budući da bi zbog ozljede mogla postati laka meta grabežljivcima. Sugerirao je udomljavanje, a kad je Kralj rekla kako je ona ne može zadržati, budući da doma već ima psa, mačku i ribice, ona je njemu dala zanimljiv prijedlog: “Pitala sam ga bi li je možda on usvojio. I ideja ga je, zapravo, oduševila”, priča nam gospođa Zrinka.

Evo za sve vas koji ste se zanimali i zabrinuli za Matka, našu povrijeđenu vjevericu, evo novih informacija: nakon utvrđenog loma nožice na RTG-u, Matka je vrlo uspješno operirao naš direktor, dr. Vukelić i sada je na oporavku kod dr.Lončara gdje će imati najbolju moguću i stručnu njegu kakvu zaslužuje i lješnjaka koje obožava na bacanje. 🙂

Gepostet von Veterinarska stanica Rijeka doo am Samstag, 31. März 2018

No, prije donošenja bilo kakvih konačnih odluka, vjevericu, koja je u međuvremenu dobila ime Matko, prvo je trebalo zaliječiti. Lončar je dočekao životinju u veterinarskoj stanici i odredio dijagnozu: “Imala je traumu glave, nije baš normalno jela i pila. Imala je i laganu frakturu noge. Držao sam je nekoliko dana kod sebe doma dok nije bila spremna za operaciju kojom bi joj sredili nogu”, priča nam Lončar .

‘VIDIO SAM GA, S OBRIJANOM NOGOM, KAKO VESELO SKAKUĆE’

No, prije operacije je ipak trebalo ponoviti gradivo. Naime, iako su o vjevericama učili na fakultetu, činjenica je da veterinari na njima ne operiraju baš često. Stoga su Lončar i veterinar Igor Vukelić, koji je operaciju i izveo, pažljivo proučili anatomiju tih malih životinja i kako dozirati anesteziju. Cijelu stvar je ipak olakšala činjenica da se često susreću s kućnim ljubimcima koji su glodavci te imaju sličnu anatomiju.

U nesreći, najviše je nastradala noga vjevericeVETERINARSKA STANICA RIJEKA

Vjeverica je na kraju operirana bez većih problema, a cijela priča je završila sretnije nego što se bilo tko nadao. Matko je, naime, ipak pušten natrag u prirodu. “Lijepo se oporavio pa sam ga pustio u šumu, u blizini moje kuće. Pazili smo da ga previše ne nosimo po rukama, da se ne navikne na ljude, tako da se bez problema vratio u prirodu. Čak sam ga kasnije opet vidio, kako veselo skakuće s još uvijek obrijanom nogom”, smije se veterinar. Gospođa Kralj je, očekivano, presretna da je Matko dobro i da su joj ona i riječki veterinari zajedno dali novu šansu, prenosi Telegram.hr