Home Crna kronika Dvojac protjeran iz zemlje zbog sumnje da su spremali ubojstvo u Sarajevu

Dvojac protjeran iz zemlje zbog sumnje da su spremali ubojstvo u Sarajevu

SHARE

Državljanin Srbije i osuđivani ubica Čaba Der i Crnogorac Marko Gojčević protjerani su iz BiH na osnovu saznanja da planiraju osvetu ubistva Armina – Muše Osmanagića, vođe barskog klana koji je u sukobu sa “škaljarcima”, saznaje “Blic”.

Naime, bosanskohercegovačko Ministarstvo sigurnosti ovog utorka uputilo je saopćenje javnosti u kojem se navodi da su tog dana s teritorije BiH protjerani državljanin Crne Gore M. G. i Srbije D. Č., koji su neposredno prije toga pušteni iz zatvora u Zenici.

– Nad navedenim licima je proveden postupak u skladu sa Zakonom o strancima, te im je izrečena mjera protjerivanja i zabrane ulaska u BiH u periodu od pet godina. Kako se radi o licima koja se dovode u vezu s kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori, preduzete su sve neophodne mjere i radnje u cilju njihovog sigurnog udaljenja iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su predati nadležnim organima Srbije i Crne Gore – navodi se u saopćenju.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su došli novinari “Blica”, iza ovih inicijala kriju se Gojčević i Der, koji su u septembru prošle godine uhapšeni u Sarajevu.

Dvojac je tada pao uz pomoć operativnih saznanja crnogorske i bosanske policije, a kod njih je pronađen značajan arsenal oružja – municija i dva automatska pištolja s prigušivačima. Nakon suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i pranje novca, njih dvojica su osuđena na zatvorske kazne, koje su ove nedjelje odslužili.

Gojčević i Der uhapšeni su, zapravo, na osnovu operativnih podataka koji su ih dovodili u vezu s planiranjem ubistva jedne osobe u Sarajevu. Motiv planirane likvidacije bilo je ubistvo šefa barskog klana Arvina – Muše Osmanagića iz 2014. godine. Ova dvojica su, navodno, bili angažirani da osvete pokojnog kriminalnog vođu, koji je ubijen hicem iz snajpera u centru Bara.

Policija u Crnoj Gori već četiri godine nije uspjela da riješi ovo ubistvo, za koje se vjeruje da je naručeno iz redova najjačeg barskog klana pod vođstvom Luke Đurovića. Đurović je, inače, poginuo u saobraćajnoj nesreći prije Mušinog ubistva.

Godine su prošle i krimi slika regiona se promijenila, a Đurovićev klan – nekada blizak s klanom Luke Bojovića – danas sarađuje sa škaljarskim klanom, ozloglašenom grupom koja godinama ratuje s rivalskim kavačkim klanom.

I dok je Gojčevićeva porodica do sada demantirala da je Marko kriminalac, Čaba Der iza sebe u Srbiji ima podebeo dosije.

Der je, naime, osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva Branislava Jelačića, pokojnog vođe novosadske krimi grupe “Firma”. Der je Jelačića likvidirao još 2004. godine i to po nalogu Vojislava Škrbića. Motiv ubistva bio je sukob na narko-tržištu Vojvodine, premda je Der na sudu rekao da je sukob između njega i Jelačića nastao zbog dugova. Vojislav Škrbić ubijen je u obračunu u Novom Sadu 2014.

U ovom trenutku nije poznato da li policije Crne Gore i Srbije planiraju hapšenje Gojčevića i Dera.

Iako je BiH do sada bila pošteđena obračuna dva kotorska klana, posljednjih mjeseci i u ovoj zemlji dolazi do istrage i hapšenja pripadnika ovih kriminalnih grupa. S tim u vezi, policija u Republici Srpskoj tragala je za Nikolom Mršićem, osumnjičenim za ubistvo Gorana Lenovca, golmana iz Kotora i navodnog pripadnika kavačke grupe. Premda su mediji objavili da je u potrazi za Mršićem pretreseno nekoliko lokacija u Banjoj Luci, tamošnja policija je to demantirala, piše Blic.rs.