Home Crna kronika MUP OBJAVIO SNIMKU UHIĆENJA KRIJUMČARA LJUDIMA: Odmarao je u šatoru, pecao, a...

MUP OBJAVIO SNIMKU UHIĆENJA KRIJUMČARA LJUDIMA: Odmarao je u šatoru, pecao, a onda su ga odjednom okružili specijalci naoružani do zuba

SHARE

Policija je na području PU karlovačke uhitila 29-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina zbog krijumčarenja ljudi.

MUP je priopćio da je uhićena osoba bila zadužena, nakon ilegalnog prelaska, na teritoriju RH preuzeti strane državljane te ih u svojstvu vozača, po uputama, prevoziti na područje grada Zagreba. Radi se o novoj ruti dolaska migranata u Hrvatsku.

Krijumčarili i prevozili više od 150 osoba iz BiH u Hrvatsku

U operativnoj akciji Penta ukupno je 12 osumnjičenih. Jučer je na području PU zagrebačke uhićeno petero osoba, a njih šestero je uhićeno na području PU karlovačke, dok se za još jednim bosansko-hercegovačkim državljaninom traga. Dvanaest osumnjičenih je u dobi od 23 do 71 godine, a među njima su i dvije žene. Oni su se u najmanje 25 događaja povezali u zločinačko udruženje, tijekom kojeg su, sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje i prijevoz više od 150 stranih državljana s područja Bihaća i Velike Kladuše na područje Republike Hrvatske.

Osumnjičene osobe su od prosinca 2017. godine do travnja 2018., svatko u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju, za novčani iznos od 350 do 2800 eura (ovisno o ulozi) organizirali i pomogli stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Bosne i Hercegovine uđu u Republiku Hrvatsku kod mjesta Vaganac, na području Petrove Gore, Cetingrada ili Maljevca, gdje bi ih vozač teretnim ili osobnim automobilom prevozio prema Zagrebu ili prema Karlovcu i potom u Zagreb, koristeći pritom i vozila kao “prethodnicu”, priopćeno je iz MUP-a.

12 osumnjičenika za 27 kaznenih djela

Sukladno podjeli uloga dio osumnjičenih osoba pregovarao je s osobama iz Bosne i Hercegovine i dogovarao ilegalno prebacivanje stranih državljana na područje Republike Hrvatske, gdje bi ih preuzimao vozač i po uputama smještao u zagrebačke hotele i hostele, a iznos od najmanje 9350 eura osumnjičeni su dijelili. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, USKOK je podnio kaznenu prijavu protiv 12 osoba zbog osnovane sumnje u počinjenje 27 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU-a ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, javlja policija.

USKOK je protiv ove skupine otvorio dvije istrage. Sumnja se da su od prosinca zaradili oko 57 tisuća eura. Za sve njih zatraženo je i određivanje istražnog zatvora, prenosi Net.hr