Home Društvo VIDEO: Krikovi, jauci i zapomaganja u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu

VIDEO: Krikovi, jauci i zapomaganja u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu

SHARE

Natjecanje u pružanju prve pomoći za učenike osnovnih škola s područja Grada Širokog Brijeg održano je u utorak u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu, a prvo mjesto i plasman na županijsko natjecanje osvojila je ekipa Druge osnovne škole Široki Brijeg.

Pobjednička škola osvojila je 172 boda. Drugo mjesto pripalo je Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg (146 bodova), treće Osnovnoj školi Kočerin (112), a četvrto Osnovnoj školi Biograci (97).

U konkurenciji srednjih škola na županijskom natjecanju Široki Brijeg će predstavljati Srednja strukovna škola Široki Brijeg.

Učenici su se natjecali na četiri poligona i isto toliko pozicija. Prva pozicija bio je izlet, a radilo se o reanimaciji i epileptičkom napadu. Druga pozicija bila je nezgoda u parku gdje se radilo o ozljedama kralježnice, zdjelice te o srčanom udaru. Treća pozicija odnosno situacija bila je tuča u kafiću gdje se radilo o pneumotoraksu, krvarenju arkade, modrom oku, ubodnoj rani te na koncu histeriji. Četvrta pozicija bila je prometna nesreća.

VIŠE FOTOGRAFIJA na facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

FOTO: Mili Marušić

Gepostet von SirokiBrijeg.info am Dienstag, 24. April 2018

‘Prva pomoć je jedna od glavnih zadaća Crvenog križa,jer su nesreće stalni pratitelj ljudi,a događaju se svuda oko nas gdje živimo i mislimo da smo sigurni. 85 posto nesreća se upravo događa u kući i neposrednoj blizini,zatim mjestima gdje ljudi rade ili se kreću. Unatoč svom napretku medicine,nemoguće je osigurati toliki broj zdravstvenih djelatnika odnosno stručnu medicinsku pomoć s toga je neophodno obučiti populaciju i razne skupine u zajednici, a posebno učenike u pružanju prve pomoći. Ovi učenici danas koji su se susreli i sudjelovali u finalnom dijelu tj. natjecanju u pružanju prve pomoći imaju privilegiju. Naučili su nešto za život, a ne za školu. Isto tako oslobodili su se straha, znaju prepoznati ozljedu i znaju pružiti prvu pomoć”, izjavila je Karmela Skoko, glavna sutkinja u poligonu.

Glumci i šminkeri iz Druge osnovne škole prikazali su realistični prikaz ozljeda i zaslužuju veliku pohvalu jer su time podignuli natjecanju za jednu razinu više.

Zahvaljujemo se svim volonterima, učenicima i školama na sudjelovanju kao i domaćinu natjecanja Prvoj osnovnoj školi, priopćeno je iz Crvenog križa Široki Brijeg, piše Širokibrijeg.info