Home Društvo Čeka se na identifikaciju 86 posmrtnih ostataka sa Korićanskih stijena

Čeka se na identifikaciju 86 posmrtnih ostataka sa Korićanskih stijena

SHARE

Od preseljenja DNK laboratorije Međunarodne komisija za nestale (ICMP) iz Bosne i Hercegovine u Nizozemsku, točnije Hag, a što je učinjeno krajem prošle godine, do danas u Institut za nestale Bosne i Hercegovine iz ove laboratorije nije pristigao niti jedan DNK nalaz.

U ICMP-u su nam rekli da su prvi DNA profili iz uzorka iz BiH dobiveni u novom laboratoriju, ali da u principu nije moguće predvidjeti da li će novi DNK profili rezultirati poklapanjem.

Ekshumacija bila u rujnu

Mi od kraja studenog, odnosno, početka prosinca, nismo dobili niti jedan DNK nalaz. Očekivali smo ih još prošlog mjeseca. Hoće li će doći u svibnju, to zavisi od laboratorije ICMP-a. Obitelji će imati smiraj kada saznaju sudbinu svojih najmilijih. Sa punim pravom nas zovu i svakodnevno se zanimaju za DNK nalaze. Evo kada je riječ o Korićanskim stijenama teško da će žrtve biti identificirane do zajedničkog ukopa koji će biti 20. srpnja u Prijedoru, a ekshumacija je bila u rujnu prošle godine, govori Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Dodaje kako je tijekom prošlogodišnje ekshumacije pronađeno 86 lubanja.

Očekujemo dakle najmanje 86 novih identiteta. Mislimo da su Korićanske stijene i završene sa ovom ekshumacijom. Da su pronađeni svi posmrtni ostaci, njih oko 200, koji su ubijeni i bačeni sa litice u kolovozu 92′ godine, rekla je Čengić.

Podsjećanja radi, novi laboratorijski sistem u Hagu Međunarodne komisije za nestale u potpunosti je profunkcionirao prošli mjesec.

Prvi DNA profili iz uzorka iz BiH su dobiveni u novom laboratoriju. Međutim, kao što je uvijek bilo sa DNK testiranjem, u principu nije moguće predvidjeti da li će novi DNK profili rezultirati poklapanjem. ICMP će Institutu za nestale u BiH izvještaje o DNA podudaranju dostaviti nakon što se izvrši temeljita kontrola osiguranja kvalitete, odgovorio  je Saša Kulukčija glasnogovornik ICMP-a.

Podsjeća kako je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac nedavno predvodila izaslanstvo BiH u sjedište ICMP-a u Haagu.

Do sada zaprimljeno devet prijava o potencijalnim grobnicama

Pregledala je DNA laboratorijske kapacitete ICMP-a i pozitivno se osvrnula na tekuće DNA testiranje uzoraka iz BiH-a od ICMP-a, objašnjava Kulukčija.

Osvrnuli smo se i na nepostojanje pouzdanih informacija o skrivanju masovnih ili pojedinačnih grobnica kao najveću prepreku u procesu traženja nestalih. Naime, ICMP je u lipnju prošle godine pokrenuo online aplikaciju pod nazivom “Prijavite lokaciju” u cilju pronalaženja lokacija na kojima bi mogli biti sakriveni posmrtni ostaci nestalih osoba.

Do sada je ICMP zaprimio devet prijava putem aplikacije “Prijava lokacije” koje se odnosi na potencijalne lokacije grobnica u BiH. Ove informacije su proslijeđene Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, odgovorio nam je Kulukčija.