Home Društvo Ova ponuda s Brača se ne propušta: mala otočna škola učenicima nudi...

Ova ponuda s Brača se ne propušta: mala otočna škola učenicima nudi smještaj, hranu, 1200 kuna stipendije, laptop i na kraju – posao!

SHARE

Besplatan smještaj, hrana, laptop ili tablet, uz osiguranu praksu i posao za turističke smjerove, nude se učenicima koji se upišu u Srednju školu “Bol” na otoku Braču.

Uvjeti su zaista za poželjeti, a sve kako bi se upisalo što više učenika u idućoj školskoj godini, ne samo onih s otoka, nego i iz cijele Hrvatske.

Ovu primamljivu ponudu objavila je škola na svojim stranicama, a dobar glas počeo se širiti i dalje, pa su upiti iz cijele Hrvatske, čak i iz Bosne i Hercegovine, već počeli stizati na adresu škole.

– Već neko vrijeme radimo na promociji naše škole, proslijedili smo brošure osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj, a ovo je samo dodatna reklama jer zaista želimo privući učenike iz unutrašnjosti kako bismo dugoročno osigurali turistički kadar. Poznato je, nažalost, da je u Dalmaciji slab interes za školovanje za konobara, pa i kuhara, dok je posve druga priča, primjerice, u Slavoniji. No, takvog kadra itekako trebamo na otoku, a iskustva pokazuju da te struke odmah nalaze posao ne samo na Braču, nego i u svim turistički atraktivnim mjestima – rekla nam je Sani Bodlović, ravnateljica bolske srednje škole u kojoj se školuju kuhari i konobari u sklopu trogodišnjeg strukovnog programa, te gimnazijalci i turističko-hotelijerski komercijalisti kroz četverogodišnji strukovni program.

– Naša mala otočna škola ima sedamdesetak učenika, ali pokazalo se da oni postižu odlične rezultate na državnoj maturi i učeničkim natjecanjima, a gotovo svi koji završe gimnaziju upisuju željene fakultete. Ostali, pak, nalaze posao bez problema – kaže ravnateljica.

Školovanje u Bolu ima niz prednosti – svi učenici koji ispunjavaju uvjete za upis u učenički dom ostvarit će pravo na potpuno besplatan smještaj i prehranu u novom učeničkom domu, a troškove će financirati Općina Bol. Učenici koji upišu program za zanimanje kuhar ili konobar ostvaruju pravo na punu stipendiju od 1200 kuna mjesečno koju im osigurava hotelsko poduzeće “Hoteli Zlatni rat”, dio “Bluesun Hotela”, kompanije u vlasništvu Jake Andabaka.

Spomenuti hoteli osiguravaju učenicima i praksu te, što je najvažnije, zaposlenje i smještaj tijekom školovanja u ljetnim mjesecima, ali i nakon završenog školovanja.

Učenici koji upišu program za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na željene studijske programe. Ako ne žele nastaviti obrazovanje, i njih čeka posao i smještaj u nekom od bolskih hotela.

– Računali smo i na učenike putnike, pa je za njih osigurana pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu ako putuju iz drugih bračkih mjesta, kao i pomoć za ostale učenike putnike. Osim toga, svi upisani učenici na korištenje dobivaju novi laptop ili tablet, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima. Novost je što učenicima nudimo besplatan smještaj u učeničkom domu. Ovaj projekt ima punu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Bol, bolskih gospodarskih subjekata i cijele lokalne zajednice – rekla nam je ravnateljica, dodajući kako su, uz sve navedene pogodnosti za buduće bolske srednjoškolce, mamac i otočne ljepote, život u maloj prijateljskoj zajednici, u razredima s manjim brojem učenika, što jamči kvalitetu pedagoškog rada, boravak i školovanje u prekrasnom okolišu mora i borova, te osiguran potreban mir za učenje.

I zaista, kad se sjetite svih onih ljepota malog otočnog mjesta kao što je Bol, poželite i sebi ovakvu priliku za školovanje.