Home Društvo Prilika za posao: Oružane snage BiH traže 815 vojnika

Prilika za posao: Oružane snage BiH traže 815 vojnika

SHARE

Ministarstvo odbrane BiH raspisao je javni poziv za popunu 815 upražnjenih formacijskih mjesta u početnom činu vojnika u Oružanim snagama (OS) BiH.

Ministarstvo odbrane BiH svake godine raspisuje oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, pružajući priliku mladim, svršenim srednjoškolcima, da se nakon školovanja zaposle u Oružanim snagama BiH, navode u priopćenju OS.

Javni oglas objavljen je u petak 27. travnja 2018. godine na web stranici Ministarstva odbrane BiH i traje 21 dan od dana objavljivanja.

Na oglas se mogu prijaviti aktualni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci, koji zadovoljavaju i druge uvjete definirane oglasom (tjelesna spremnost, godine starosti, itd.).

Na ovaj način Ministarstvo odbrane BiH pruža mogućnost mladim građanima i građankama BiH, koji ispunjavaju uvjete i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju častan posao sa sigurnom plaćom i mogućnošću obučavanja i izgrađivanja karijere u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Planirano je da se završetak obuke i prijem u profesionalnu vojnu službu realizira kroz dvije klase i to:

– 408 vojnika, potpisivanje ugovora 1. rujna 2018. godine (XX klasa) i

– 407 vojnika, potpisivanje ugovora 31. prosinca 2018. godine (XXI klasa)

Proces odabira i selekcije će otpočeti već sa ocjenom ispravnosti prijava. Zainteresirani kandidati će morati zadovoljiti osnovne i posebne uvjete navedene u oglasu.

Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutiranje u: Sarajevu – vojarna ”Rajlovac”, Banja Luci – vojarna ”Kozara”, Čapljini – vojarna ”Božan Šimović” i Tuzli – vojna baza ”Aerodrom Dubrave”.

Nakon završenih testiranja, Povjerenstvo za izbor će obaviti intervju sa najuspješnijim kandidatima i nakon završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministrici odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku.

Prije upućivanja na osnovnu vojničku obuku izabrani kandidati će morati uspješno proći zdravstvene preglede i sigurnosnu provjeru. Kandidati, koji uspješno završe osnovnu vojnu obuku, primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja su izabrani u procesu prijema.

Potrebne informacije i obrasce prijave kandidati mogu preuzeti na službenoj internet stranici Ministarstva odbrane BiH (www.mod.gov.ba) ili dobiti od centara za regrutiranje i tranziciju osobno ili putem sljedećih telefona: Centar za regrutiranje i tranziciju Sarajevo (tel. 033/773-437), Centar za regrutiranje i tranziciju Banja Luka (tel. 051/335-886), Centar za regrutiranje i tranziciju Čapljina (tel. 036/811-084) i Centar za regrutiranje i tranziciju Tuzla (tel. 035/814-954).