Home Crna kronika Austrija od Hrvatske traži izručenje Srbina koji je maskiran u popa opljačkao...

Austrija od Hrvatske traži izručenje Srbina koji je maskiran u popa opljačkao banku

SHARE

Austrija je od Hrvatske, preko europskog naloga za uhićenje, zatražila izručenje Milosava Veskovića (39), člana bande “Pink Panter”, koji je osumnjičen da je prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 milijuna eura.

Vesković je rodom iz Kolašina, a u Srbiji 2008. godine bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, na četiri godine zatvora zbog brojnih pljački benzinskih crpki. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca.

Milosav Vesković dobio je četiri i po godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri, odnosno tri godine zatvora. Anes Kurbegović osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora, Miloš Dragović na dvije godine zatvora, Zdravko Tomić na godinu i pol, a Mladen Pupovac na godinu dana zatvora, dok je Milan Mitić osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe.

Ova grupa je uhapšena 9. svibnja 2006. godine, neposredno poslije pljačke benzinske crpke u Zrenjaninu, odakle su odnijeli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo.

Oni su 2. i 3. siječnja 2006. godine opljačkali blagajnu „Jugopetrolove” benzinske crpke u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. veljače opljačkali su poštu u Karađorđevu.

Opljačkali su i 17. travnja sef-blagajnu „Jugopetrolove” benzinske crpke u Paraćinu, iz koje su uzeli bonove za benzin.

Međutim, nikada nije dokazano da su oni bili lažni popovi, iako su se dovodiliu vezu i s jednoj od najpoznatijih pljački u Srbiji, na Badnju večer 2004. u zemunskoj ekspozituri Raiffeisen banke. Trojica bandita, tada su maskirana u popove, upala u filijalu banke i uz povike: “Hristos se rodi, ovo je pljačka” i ukrali čak 150.000 eura!

Zanimljivo je da su pljačkaši na izlasku iz banke zaboravili su da ponesu svećeničke kape koje su im poslužile kao kamuflaža. Iz Banke su odnijeli tri video-kasete na kojima je cijela pljačka snimljena, ali su zaboravili da uzmu četvrtu kasetu.

Vesković je trenutno pri kraju izdržavanja kazne od tri i pol godine zatvora koju izdržava u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu.

Uhićen je u Hrvatskoj 2015. godine, i to s trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za transport novca.

Za njim je potjernicu raspisala i Bosna i Hercegovina, ali kako je Austrija članica Europske unije, vjerojatno je da će njihov nalog za uhićenje ima prednost u odnosu na argumente BiH.