Home Društvo U Hercegovini čak i zaplivali: Miris roštilja i dječija graja “orila” se...

U Hercegovini čak i zaplivali: Miris roštilja i dječija graja “orila” se Bunicom, izostali janjci

SHARE

Smijeh, pjesma, dječja graja i veseli usklici odzvanjali su danas poznatim mostarskim izletištima uz rijeke Bunu i Bunicu. Već u ranim jutarnjim satima mjesta za kampiranje bila su zauzeta. Miris roštilja širio se na sve strane.

Dok priprema roštilj za svoje društvo, Amer Đulić, nam govori kako su prvomajske proslave oduvijek bile posebne.

-Svake godine se okupi porodica i prijatelji, sve je onako kako očekujemo i kako želimo. Uživamo, samo neka se zdravo i neka je mir, šta poželjeti više. Vrijeme nas je dobro poslužilo, sve nam ide u prilog, roštilj će brzo biti gotov- govori ovaj Stočanin, uz osmijeh.

Šetajući dalje nailazimo na par iz Slovenije koji su, kako nam otkrivaju, došli upravo radi praznika kod svojih prijatelja i rodbine.

Za Jana Šuštara iz Ljubljane je ovo prvi Praznik rada u Mostaru, no kako kaže čuo je mnogo o Bunici od svoje supruge Sanje koju za ovo mjesto vežu lijepa sjećanja.

-Super je. Dobro društvo, hladna piva , sunce grije, idealno mjesto. Prvi put sam tu a već se me “kaznili” i zaposlili – govori Jan dok okreće meso na roštilju. Ljepotama Mostara je oduševljen, a posebno mentalitetom Mostarca.

Sanja Šuštar rođena Mostarka s ljubljanskom adresom je još kao dijete provodila praznik na Bunici, gdje je naučila i plivati. Iako više ne živi u voljenom Mostaru, tradiciju, kaže , ne treba mijenjati.

– Rado smo se odlučili da dođemo u Mostar i sa porodicom i prijateljima u uživamo u ovom danu- ističe Sanja.

Posebno je veslo bilo kod grupe iz naselja Experiment. Njih tridesetak, svih uzrasta, odlično raspoloženi uživali su u predivnom danu. Dok Vedran Vučina okreće meso na roštilju, govori nam kako se tradicija manje više zadržala.

-Bitno je da smo zajedno na okupu, da se družimo i veselimo, uz roštilj- dodaje. Svi imaju problema u životu ali ovaj dan je da zaboraviš na sve, opustiš se i uživaš, “napuniš baterije”, smatra Maja.

Neizostavni su bili i trubači koji svojom muzikom uveseljavaju izletnike. Oni najhrabriji su se čak i osvježili, ali nismo mogli da ne primijetimo da se ne okreću janjci kako je to bilo proteklih godina.

No, kao i prethodnih godina, članovi Hrvatske glazbe Mostar u ranim jutarnjim satima su prodefilirali cijelim gradom te budili Mostarce na uranak, dok su bilo kakve sindikalne aktivnosti izostale.