Masnoću na trbuhu i struku niste naslagali preko noći pa je isto tako nećete preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć tjelovježbe i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako izbjegavate neke namirnice koje su najveći neprijatelji vašeg ravnog trbuha.
Topljeni sir
Prehrana koja uključuje trigliceride srednjeg lanca, kakve nalazimo u kokosovom ulju, može smanjiti masu abdomena. Pokazala je to studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, u kojoj je ovakva prehrana uspoređivana s onom u kojoj su zastupljeniji trigliceridi dugog lanca, kakve nalazimo u mliječnim proizvodima. Ipak, to ne znači da ih morate izbaciti u potpunosti iz jelovnika jer zdravije opcije poput obranog mlijeka osiguravaju našim tijelima bjelančevine i kalcij. Sirevi su, s druge strane, vrlo kalorični i puni zasićenih masti. Za ravniji trbuh izbjegavajte prerađeni topljeni sir, a priuštiti si možete manje porcije onog bez dodataka.
Gazirana pića
Gazirana pića puna su umjetnih sladila i fruktoznog kukuruznog sirupa. Konzumiranjem velikih količina fruktoze, pokazala su istraživanja, povećavamo količinu intraabdominalne masti koja obavija naše unutarnje organe. Niti dijetalne varijante ovih sokova s raznim umjetnim sladilima nisu ništa bolje pa ako želite ravan trbuh, izbjegavajte slatka pića.
Mesne prerađevine
Našem su tijelu za održavanje energije i izgradnju mišićnih stanica potrebne bjelančevine. Bogat izvor bjelančevina u našoj prehrani je meso, no u prerađenom obliku ono nije najzdraviji izvor. Različiti zdravstveno rizični aditivi nisu prijetnja ravnom trbuhu, ali su to zasićene masti, kojih je u prerađenom mesu jako puno. Svoju dnevnu potrebu za bjelančevinama stoga radije zadovoljite iz nekog biljnog izvora ili manje masnih životinjskih izvora, poput piletine ili ribe na žaru.
Alkohol
Opuštajući trenuci u kafiću nakon napornog tjedna možda mogu donijeti dobro vašem odnosu s radnim kolegama, ali nisu najbolji prijatelj vašoj liniji. Za masnoće koje se nakupljaju na trbuhu, pokazala je jedna studija, nije presudna samo vrsta alkohola koju pijete, nego i način na koji ga pijete. Ispitanici koji su tijekom 30-dnevne studije popili više od jednog alkoholnog pića u sjedećem položaju, makar i samo jednom tjedno, nagomilali su više trbušne masti od ispitanika koji redovito piju manje količine alkohola. Dakle ako nazdravljate s kolegama, učinite to jednim pićem, a ako zdušno prihvaćate preporuku stručnjaka da uz večeru pijete crno vino bogato antioksidantima, koje je čudotvorno za vaš kardiovaskularni sustav, neka to ne bude više od jedne čaše.
Voćni sokovi
Kao i gazirani, voćni sokovi s polica dućana puni su raznih aditiva, umjetnih sladila i fruktoznog kukuruznog sirupa, a situacija nije puno drugačija ni s gotovim smoothiejima. Za tanji struk radije sami napravite sok ili smoothie kod kuće od svježih i zdravih sastojaka. No ne pretjerujte s njima, jer iako u njih nećete dodavati šećer, voće je puno fruktoze.
Kruh
Najbolji prijatelj vašem trbuhu nisu ni rafinirani ugljikohidrati, a jedan od načina da ograničite njihov unos je izbjegavanje kupovnog kruha. Prehrana bogata gustim acelularnim ugljikohidratima, pokazala je studija, potiče upale koje vode povećanju težine. Pojedete li umjesto kruha za doručak više bjelančevina ili voća, iznenadit ćete se višom razinom energije tijekom dana. Kruh ne morate u potpunosti izbaciti, ali birajte onaj od cjelovitih zrna, bogatiji hranjivim sastojcima, koji će vam pružiti dulji osjećaj sitosti.
Dijetalna hrana
Hrana i napici reklamirani kao dijetni možda imaju malo kalorija i masnoća, ali obično imaju vrlo visoku razinu natrija i konzervansa. Ne nasjedajte na niskokalorične dijetalne štangice jer ćete zbog nedostatka hranjivih sastojaka brzo ponovno osjetiti glad. Ne uskraćujte si hranu bogatu vitaminima i mineralima – osim što ćete se duže osjećati sitima, s vremenom ćete primijetiti poboljšanja na kosi, koži i u raspoloženju.
Sol
Premda ne doprinosi gomilanju masnoće na trbuhu, sol može uzrokovati nadutost u tom području, što također ne želite. Ne pretjerujte s njezinom upotrebom u kuhinji, a bogatstvo okusa postignite dodajući svježe biljke i začine poput đumbira, bosiljka i kurkume.