Home Politika Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen...

Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen i teško ozlijeđen junak koji je presudu doveo u pitanje

SHARE

Prije dva tjedna na našem smo portalu prenijeli dramatičnu vijest da je u Sarajevu pretučen Zoran Čegar, koji je, na strani Armije BiH, ratne 1992., imao velike zasluge u sprječavanju JNA da zauzme grad.

Agresivni incident dogodio se manje od pet mjeseci nakon haške presude hrvatskoj šestorci, koju je Čegar, kao pripadnik bošnjačke strane, oštro kritizirao ističući kako Hrvatska nije bila agresor u BiH.

U intervjuu za Večernji list, kojega smo prenijeli na našem portalu, potresen haškom presudom, 2. prosinca je izjavio:

Svu šestoricu osuđenika osobno poznajem. Oni nisu zarobljavani, nisu se skrivali ili bježali. Dragovoljno su otišli u Haag da dokažu nevinost. Opet kažem, neću komentirati i govoriti jesu li bili u zapovjednom lancu, ali jamčim da nitko od njih nikoga nije zaklao, da nitko nije silovao, da nitko nikoga nije ubio. Znam da nisu takvi tipovi ljudi.” te naglasio:

Mene najviše boli što su u Haagu rekli i presudili da je Hrvatska bila agresor na BiH. … Hrvatska je kao država pustila da preko njezina teritorija izbjegne više od milijun ljudi iz BiH za vrijeme rata. Čak 700.000 izbjeglica iz BiH bilo je smješteno u RH. Bili su siti i obučeni, a među njima bila je i moja obitelj. U Hrvatskoj je zbrinuto 15.000 ranjenika iz BiH. To jedna država agresor ne radi.

Okolnosti nedavnog incidenta

Zoran Čegar zamjenik je zapovijednika Federalne uprave policije, a do nedavnog napada na njega došlo je kada je skupina demobiliziranih pripadnika Armije BiH pokušala silom ući na sjednicu Zastupničkog doma FbiH te se fizički sukobili s policajcima zaduženima za red i sigurnost oko zgrade Parlamenta, prenio je Dnevnik.hr 18. travnja.

Tijekom prosvjeda ratnih veterana pred Parlamentom BiH, u pokušaju da silom uđu na sjednicu Zastupničkog doma i nametnu temu braniteljskih zakona, uočili su Zorana Čegara koji je ondje stajao ispred policijskog kordona, trudeći se održati red i mir, pa ga brutalno pretukli, objavio je Večernji list toga dana, 18. travnja, te nastavio:

Visoki dužnosnik policije na zubu im je još otkako je za Večernji list izrekao svoje nedvosmislene stavove o agresoru u BiH, što se nipošto nije svidjelo skupini prosvjednika Bošnjaka koji se predstavljaju kao ratni veterani. No, sarajevski mediji prešutjeli su da je riječ o grupi kriminalaca koje predvodi Hajriz Doglod, osoba s podebljim policijskim dosjeom, kojeg su više puta privodili, najprije zbog terorizma, potom i zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Čegar je zadobio teške ozlijede: lom ramenih kostiju i ozlijede vrata i glave. Pretučen je šakama i kopljima sa željeznim vrhovima, kazao je očevidac za Večernji list.

O prosvjedima pred Parlamentom BiH, novinarka Glorija Lujanović (Dnevnik.ba) koja je pratila taj događaj, za Dnevnik.hr je izjavila:

“To je jedna politička diverzija, jer BiH u ovom trenutku treba implementirati presude Ustavnog suda vezane za promjenu izbornog zakona pa onda politika u Sarajevu na svaki mogući način izmišlja događaje. Taj prosvjed nije bio najavljen”.

Hajriz Doglod nakon incidenta je uhićen i priveden, a Čegar je, nakon prvotne liječničke pomoći, pušten na kućno liječenje, javio je faktor.ba.

Disciplinski postupak protiv Čegara nakon intervjua u kojemu je komentirao presudu

Novinari Večernjeg, nakon incidenta, kontaktirali su Čegara, no, kako su naveli, on je odbio razgovor rekavši kako mu nije dopušteno davati izjave za medije.

Protiv Čegara je, nakon intervjua u prosincu, pokrenut disciplinski postupak te je doživio niz neugodnosti na radnom mjestu.

Pokazuje li primjer Zorana Čegara na kakve se sve zastrašujuće načine pokušava suzbiti bilo kakva rasprava o haškoj presudi Šestorci te bilo kakvo osporavanje, u bošnjačkoj politici tako snažno zastupljene, tvrdnje o agresiji Hrvatske na BiH?

Iako su predstavnici vlasti Republike Hrvatske neposredno nakon presude izrazili neslaganje s navodima o agresiji Hrvatske na BiH te najavili sagledavanje pravnih mogućnosti za osporavanje presude, ta je tema vrlo brzo zanemarena, a negodovanje javnosti nad presudom snažno je na različite načine suzbijano.

Zašto se i u Hrvatskoj nasilno sprječava rasprava o temi haške presude i ratu u BiH?

„Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Dakle, priča o raspravi o radu suda je pretvorena u priču „Hrvati slave zločin“. Ja nikada nisam napisao ni jedan članak koji slavi zločin.“ – rekao je tih dana Ivan Šušnjar, urednik portala poskok.info, komentirajući cenzuru na internetu, a posebno na društvenim mrežama kojoj su bili podrvrgnuti tekstovi koji su izražavali žaljenje presudom, ili pak samo donosili činjenične podatke o ratu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, i stranica našeg portala na Facebooku tih je dana u nekoliko navrata bila blokirana, a jedna od uklonjenih objava bio je i spomenuti intervju Večernjeg lista sa Zoranom Čegarom.

Kada će se prisilno zaustavljena rasprava o toj temi konačno pokrenuti, a mnoštvo neodgovorenih pitanja doći u fokus javnosti?, prenosi Radio Ljubuški.