Home Život Pročitajte koliko ima kreveta u Međugorju, kojih hodočasnika najviše dolazi, što u...

Pročitajte koliko ima kreveta u Međugorju, kojih hodočasnika najviše dolazi, što u Međugorju očekuju od Pape….

SHARE

Nakon turbulentnih par godina u kojima se Međugorje najviše spominjalo u kontekstu polemičkih tonova iz Vatikana i posebnog papinskog izaslanika te smanjenja broja hodočasnika, ova sezona mogla bi donijeti pozitivnije trendove za turističke djelatnike u ovom malom hercegovačkom mjestu.

Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice HNŽ u Međugorju kaže kako su prvosvibanjski praznici pozitivan indikator za uspješnost ove turističke sezone.

“Prošlog vikenda smo imali između petnaest i dvadeset tisuća hodočasnika u Međugorju, a dobar dio njih je još uvijek tu. Ovo je nama prva špica u sezoni i s njom smo jako zadovoljni, a nagovještavaju uspješnu godinu, koja bi mogla biti bolja od prethodnih. Prednjačili su i ovom prilikom Talijani i Poljaci, naša dva glavna tržišta, s time da je talijansko tržište i dalje u stagnaciji”, kaže Vasilj za Klix.ba.

Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u konstantnom porastu i oni su u broju dolazaka dosegli nekad nedodirljive Talijane.

“Brojevi dolazaka za Uskrs su bili očekivani, nisu to rekordne brojke, otprilike kao prošle godine, što znači da i nismo prezadovoljni. Zato su nas ovi prvosvibanjski dolasci ohrabrili. Moramo računati s problemima u Italiji, ljudi koji dođu govore o ekonomskoj krizi i dalje, mnogi ostali bez posla ili smanjenih plaća. Morat ćemo prihvatiti tu realnost s talijanskog tržišta, ali tržišta istočne Europe i dalje rastu. Predvodi ih Poljska, a tu su Ukrajnina, Slovačka i Mađarka, oni će sigurno i ove godine imati znatan rast”, pojašnjava Vasilj.

Kaže da su negativni komentari o karakteru međugorskih ukazanja, koju su zadnjih godina znala dolaziti iz Vatikana, mogli utjecati na smanjenje dolazaka, ali da se sada očekuje pozitivan službeni stav.

“Naša su očekivanja da nam slijedi pozitivna izjava iz Vatikana. Kada će ona doći to niko ne zna, a ima onih koji su je već očekivali. Pisanja poljskog nadbiskupa Hosera, posebnog papinskog izaslanika u nekim katoličkim medijima nagovještavala su da je službena izjava iz Vatikana o ukazanjima trebala doći u prosincu prošle godine. Takva izjava bi mogla biti dodatni motiv dolaska hodočasnika, posebno iz Italije, koja je nama ključno tržište. Italija određuje uspjeh sezone, ako ona podbaci, nismo zadovoljni”, kaže sugovornik.

Međugorje je svih ovih godina uspjelo izgraditi smještajne kapacitete s kojima se nitko u zemlji i regiji ne može usporediti, a izgradnja i dalje ne posustaje.

“Više od dvadeset tisuća kreveta sada imamo i oni su sasvim dostatni da pokriju sve potrebe i u onim špic danima. Nekad smo goste morali smještati u okolnim mjestima, čak u Čapljini, Širokom Brijegu ili Mostaru”, kaže nam Vasilj.

Vlasti svih razina rade dosta na izgradnji infrastrukture. Za mjesec dana trebao bi svečano biti otvoren kružni tok na ulazu u Međugorje, a najveća očekivanja su od izgradnje prometnice koja bi Međugorje povezala s autoputom i GP Bijača. Za izgradnju spomenute ceste od sedam kilometara osigurana su sredstva iz proračuna Federacije BiH, piše Klix.ba, a prenosi Grude.com