Home Vijesti Alarmantno stanje na Havajima: otok puca na sve strane, iz pukotina izlazi...

Alarmantno stanje na Havajima: otok puca na sve strane, iz pukotina izlazi lava od 1150 stupnjeva

SHARE

Havajski Veliki otok u subotu je pod stanjem uzbune nakon što je vulkan Kilauea izbacio lavu u naseljena područja i niz potresa pogodio to područje, zbog čega je evakuirano više stotina ljudi.

Vulkanska lava oštetila je niz kuća, a broj užarenih pukotina nastalih zbog vulkanske aktivnosti narastao je na osam, prenosi HawaiiNewsNow. Erupcije se nastavljaju nakon potresa magnitude 6,9 stupnjeva koji je u petak sredinom dana pogodio jugoistočni kut otoka.Američki geološki institut (USGS) je u petak objavio da se nekoliko pukotina pojavilo u okrugu Puna, oko 19 kilometara udaljenom od vulkana.

Iako se još nisu pojavili značajni tokovi, očekuju se dodatna izbijanja lave koja može postići temperaturu do 1150 stupnjeva Celzija, objavila je havajska agencija za civilnu zaštitu.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a znanstvenici ističu kako je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.

Vulkan visok 1247 metara je u četvrtak počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo u petak oko 11 sati kad ga je pogodio onaj od 6,9 stupnjeva, no nitko nije stradao.

USGS je priopćio je da se potres dogodio “gotovo na istom mjestu kao i razorni potres 1975. magnitude 7,1” u kojemu su poginule dvije, a ozlijeđeno je 28 osoba, prenosi Hercegovina.info.