Home Društvo Hrvatsko proljeće Središnje Bosne: Istina o Zvonku Bušiću ispričana u G.Vakufu /...

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne: Istina o Zvonku Bušiću ispričana u G.Vakufu / Uskoplju

SHARE

Festivalski program “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” ovog se vikenda, nakon svečanog otvaranja u Vitezu, nastavio u G. Vakufu/Uskoplju predstavom o čovjeku koji je 32 godine proveo u zatvorima zbog hrvatstva.

Priču o Bušićima uskopaljskoj su publici predstavili publicist Tihomir Dujmović promocijom knjiga i glumci Robert Kurbaša i Lucija Dujmović u kazališnom hitu “Tko je ubio Zvonka Bušića”.

U Gornjem Vakufu/Uskoplju su u okviru festivalskog programa Hrvatskog proljeća Središnje Bosne održane promocije knjige Tihomira Dujmovića i predstava “Tko je ubio Zvonka Bušića” nastaloj prema Dujmovićevim tekstovima, a u režiji Roberta Kurbaše koji uz Luciju Dujmović, donosi portret Zvonka i Jullien Bušić i jednom od najvećih događaja u povijesti hrvatskog naroda.

Veliku priču  o Bušiću uskopaljskoj su publici  u predstavi “Tko je ubio Zvonka Bušića” donijeli su Robert Kurbaša, proslavljeni hrvatski glumac i mlada nada glumišta, Lucija Dujmović. Predstava nastala prema tekstovima Tihomira Dujmovića, hrvatskog novinara i publicista.

U večeri posvećenoj Bušićima, Zvonku i Jullien, Dujmović je publici predstavio i dvije knjige: Tko je ubio Zvonka Bušića i Hrvatske novinarske tragedije 1941.-1995. godina i uvodnim izlaganjem ‘uveo’ publiku u teatarsku adaptaciju jedne od velikih priča i događanja iz povijesti hrvatskog naroda. Dujmović je podsjetio na niz činjenica i ekskluzivnih podataka i informacija koje su sustavno prešućivane, manipulirane i na bilo koji način fabricirane.

“Dobar dio putnika na sudu je  svjedočio u Bušićevu korist, a rečenica koja bi trebala biti zapisana u svim redakcijama hrvatskih medija, a izrekao ju je sudac koji je osudio Bušića glasila je:’Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom'”, naglasio je Dujmović. Bušić je krajem šezdesetih godina otišao iz Hrvatske i kao emigrant u Europi upoznao buduću suprugu Julienne. Jedini zahtjev kojeg je Zvonko Bušić u otmici zrakoplova postavio bila je objava Deklaracije o položaju Hrvatske u Jugoslaviji u svjetskim medijima čiji je autor bio njegov daljnji rođak, Bruno Bušić.

“Nikad nitko nije ležao 32 godine u zatvoru zbog hrvatstva, a Bušić se borio protiv državnog terora Jugoslavije usmjerenog protiv hrvatskog naroda”, rekao je Dujmović. Ugledni hrvatski publicist istaknuo je i kako je sudac koji je osudio Bušića na doživotni zatvor pisao čak 14 molbi da ga se pusti na slobodu.

Organizator Hrvatskog proljeća Središnje Bosne je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna na čelu s Goranom Pejakovićem i koordinatoricama Irenom Mrnjavac i Glorijom Lujanović te partnerskim nevladinim udrugama Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka.

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” ove se godine održava u općinama/gradovima Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Vitezu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Dobretićima, G.Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, Žepču i Usoru. Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.

Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print, prenosi Dnevnik.ba