Home Zanimljivosti Popeli su se na nekakvu ‘paukovu’ mrežu te se s nje sunovratili...

Popeli su se na nekakvu ‘paukovu’ mrežu te se s nje sunovratili u ponor od 280 metara, promatračima je zamalo srce stalo!

SHARE

Svi oni koji dođu na nekoliko vidilica Crvenog jezera ili se pak domognu neke lijepe pozicije po samim njegovim rubovima, riskirajući ponekad i osobnu sigurnost, otvorenih očiju i uzlupanog srca promatraju tridesetak rope jumpera iz Ukrajine i Francuske kako se s improvizirane platforme napravljene od konopa poput paukove mreže bacaju u grotlo Crvenoga jezera, piše Slobodna Dalmacija

Prvo valja spomenuti kako u Imotskom već više od tjedan dana boravi cijela garnitura adrenalinskih pustolova iz ukrajinskih i francuskih klubova SDD, Pyrenaline i Rock&Rope s jednim ciljem – skočiti i letjeti više od 240 metara sa samih sjevernih litica Crvenog jezera, te potom njihajući se na sigurnosnim konopcima ući u čamac koji će ih dovesti do same obale.

 

Potom slijedi uspon uz strminu jezera u sigurnost. Kažemo sigurnost, jer onih desetak sekundi leta u bezdan, pri brzini od nekih 70 kilometara na sat, pa uspona iz jezera po siparu i strmim liticama iz kojih sigurno sada kada zapeče zvizdan budno motre oči jezerskog poskoka, nije baš ni ugodno ni sigurno.

 

Ali, eto, to je njihov život i njihova strast.

 

– Nemojte nas pitati kako se zovemo, spomenite samo naše klubove i to vam je dovoljno – kazao je jedan francuski rope jumper kada smo ga pitali koliko je izazovan skok u Crveno jezero.

 

– O.K., O.K., skakali smo svugdje, bilo je silnih izazova, vratolomija, moram priznati, kod nekih prijatelja i straha, ali ovdje skakati je nešto posebno. Nije ovo nikakav kompliment ni za dobru organizaciji ni za odličnu pomoć vaše turističke zajednice, vaše gorske službe spašavanja i svih predivnih ljudi koji nas bodre i naše skokove nagrade pljeskom, već zbog ovog jedinstvenog izazova. Ni ja ni moji prijatelji ne možemo se, vjerujte, nagledati ove ljepote. Kaže mi jedan prijatelj iz Ukrajine kako mu dođe skočiti onako poput ptice u tu ljepotu koja je ispod nas. Pa pogledajte koje polje, planine, ovo jezero, jednostavno skačemo s ponosom i s ponosom ćemo u priči i snimkama ovo dijeliti gdje god budemo skakali – bio je oduševljen mladi francuski avanturist.

 

Htio nam je još nešto kazati, no zvali su ga da je upravo njegov red za skakanje.
A za taj pothvat skoka u grotlo treba biti prvo iskusan planinar, pa dopuzati s litice preko konopa do improvizirane mreže koja se ljulja nad dubinom od nekih 280 metara. Na njoj je stalno jedan od članova ekipe koji prima kolegu, zatim mu pridržava konope kojima je vezan i daje mu znak za skok. A mreža se njiše i njiše, što od vjetra, što od strujanja zraka iz grotla jezera, što od hodanja skakača. I onda, na znak, kada su kamere, fotoaparati i na stotine mobitela uključeni i spremni, rope jumper se sunovrati u bezdan. Leti sto, dvjesto, dvjesto trideset, četrdeset, možda i više metara, za gledatelje cijelu vječnost.

 

Stotine uzdaha. I onda kada mu se zategne konop i kada se zanjiše nad modrinom vode, ne znajući da je ispod njega još toliko dubine koliko je proveo u zraku, tada se prolomi pljesak brojne publike.

– Da nam je u tome momentu izmjeriti krvni tlak i otkucaje srca, bilo bi trčanja na hitnu u Dom zdravlja – kazao nam je jedan Imoćanin koji nije propustio niti jedan skok.

 

Dok su Francuzi i Ukrajinci skakali, direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovrat bio je prezadovoljan dolaskom ovih avanturista.

– Sami su nam se javili da bi skakali, dobili su sve potrebne dozvole i mi smo im dali podršku, baš kao i članovi HGSS-a, naši članovi planinarskog i ronilačkog kluba. A naše Crveno jezero još jednom će se, i to ovoga puta mislim posebno istaknuto, naći na svjetskim avanturističkim kartama. Jer ovi avanturisti povezani su diljem svijeta sa sličnim klubovima. Promocija je to ne samo Crvenog jezera, već i imotskog turizma, posebno onog pustolovnog – ispričao je Kolovrat.

Spomenimo da će adrenalinski skokovi u Crveno jezero potrajati sve do četvrtka, tako da će svi oni koji nisu doživjeli do sada najspektakularnije skokove u Crveno jezero još neko vrijeme imati priliku guštati u nečem fantastičnom.

 

Foto: Slobodna Dalmacija