Na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 156 tisuća nezaposlenih. No, na Jadranu turiste sve više poslužuju konobari iz Srbije i konobarice iz Bosne i Hercegovine. U čemu je “kvaka” provjerio je naš Marko Balen.
Jelena Adamović i Anja Radoš stigle su nedavno iz Banje Luke u Njivice na otoku Krku. U jednom će restoranu odraditi sezonu i sretne su što je Hrvatska otvorila svoje tržište rada.
”Privuklo me zato što je na moru, zato što je bolja plata, bolja nego kod nas kući”, rekla je Anja. ”U BiH jako je teško doći do posla, što je prvi razlog, a veće su i plaće”, kaže Jelena.
Uz 156 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj – za ovu godinu država je predvidjela 31 tisuću dozvola za strane radnike, od toga 4700 u turizmu.
”Cilj ove Vlade je da upravo aktiviramo domaću radnu snagu i upravo radi toga pokrenuli smo kampanju ‘Zaposli se u Hrvatskoj’ koja je sada vrlo aktualna”, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava
Aktualna je, ali se strani radnici u turizmu traže na sve strane. U jednu hotelsku kuću u Njivicama uskoro stiže desetak radnika iz Srbije i BiH. ”Već nekoliko godina pokušavamo se ‘pokriti’ radnom snagom iz Hrvatske, međutim jednostavno više nije išlo”, rekla je Nataša Stilinović, direktorica ljudskih resursa.
Najtraženija zanimanja u turizmu ove su godine konobari, kuhari i sobarice. Ovim posljednjima u hotelima visoke kategorije plaća doseže i do šest tisuća kuna. Ali interesa nema čak ni u obližnjim zemljama – kvote su slabo popunjene.
”One su do sada malo iskorištene, 28 posto”, izvijestio je Pavić. Domaćih, ali i stranih radnika – na Jadranu ni za lijek.
”Kod nas ima ljudi koji bi mogli raditi, ali oni ne žele. Oni žele nešto više, a situacija je u zemlji takva kakva je pa radije idu vani raditi”, rekao je Dalibor Piljagić, voditelj restorana.
Ne pomažu ni dobri uvjeti za sezonce. ”Tako da smo u mogućnosti gotovo svakome osigurati minimalno devet mjeseci staža, što znači da onda ljudi dobivaju i Božićnicu, da imaju prvi put i regres za godišnji odmor”, dodaje Stilinović.
Ovu će se sezonu ugostitelji i hotelijeri još snaći. No, nastavi li se ovakav trend – uskoro turiste neće imati tko posluživati.