Home Društvo Čak pet dalmatinskih plaža na listi skrivenih bisera

Čak pet dalmatinskih plaža na listi skrivenih bisera

SHARE

Iz godine u godinu sve brojniji turisti potvrđuju status Hrvatske, posebice njezina obalnog dijela, kao jedne od najpoželjnijih destinacija.

Niz lokacija kontinuirano se uvrštava na liste idealnih mjesta za odmor, bez obzira radi li se o gostima koji žele uživati u miru, obiteljima, onima željnima noćnog života ili različitih sportskih aktivnosti. Turistički stručnjaci britanskog lista Telegraph su uoči početka glavne sezone izabrali 52 najljepše europske skrivene plaže, i to u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj. Na listu su uvrstili pet hrvatskih plaža, a svih pet nalazi se u Dalmaciji.

Naglašavaju kako je plaža ključ mnogih nezaboravnih odmora, od prvih dječjih koraka na pijesku, preko tinejdžerskih zabava do obiteljskih šetnji. Pronaći savršenu plažu nije lako, usprkos činjenici da su europske obale na Mediteranu i Atlantiku pune plaža različitih vrsta, od kojih su mnoge, nažalost, upropaštene betonskim zgradurinama i pretrpane turistima.

Za naturiste

Zbog toga preporučuju odmor na nekoj od još uvijek prilično skrivenih plaža. Oni koji žele izbjeći gužvu trebat će stići do izoliranijih područja, idealno brodom ili pješice. U Telegraphovim preporukama su plaže na Makarskoj rivijeri, plaža Sakarun na Dugom otoku u zadarskom arhipelagu, otok Palagruža, plaža Saplunara na Mljetu, te Stiniva na Visu.

Za Makarsku rivijeru kažu kako nudi brojne šljunčane plaže s aktivnostima, među kojima svatko može pronaći nešto za sebe, a bliže Makarskoj se nalaze mnoge usamljenije uvale za ljubitelje naturizma. More je dovoljno toplo za kupanje od lipnja do rujna, a oni koje neće šokirati početni udar svježine, mogu u brčkanju i plivanju uživati i u svibnju i listopadu. No, upozoravaju kako je na većini plaža na ovom području poprilična gužva u srcu sezone, srpnju i kolovozu, i vikendima, kad se i lokalno stanovništvo uputi na plažu.

Plaža Sakarun je, tvrde u Telegraphu, jedna od najljepših, ali i najmanje poznatih hrvatskih lokacija. Krasi je eksplozija intenzivnih boja, tamnozelena borovina, blještavi bijeli šljunak i plavo more čije se nijanse mijenjaju tijekom dana ovisno o položaju sunca. Plaža je okrenuta prema jugu, otvorenomu moru, duga je oko 800 metara, “leđa” joj štiti bogata borovina i pruža ugodnu hladovinu. Plitka voda čini ovu plažu idealnom za obitelji s malom djecom.

Svjetionik

Na udaljenu, stjenovitu Palagružu, gdje je smještaj moguć samo u svjetioniku, idu oni koji žele potpunu izolaciju, mir koji nitko neće ometati. Osim fantastičnog pogleda na nepregledno morsko plavetnilo, može se uživati u tirkiznoplavim vodama i dvjema šljunčanim plažama, Stara vlaka i Veli žal…
Saplunara na Mljetu, zelenom utočištu od dubrovačkih gužvi, jedina je pješčana plaža na ovom otoku. No, tu su i dva povezana slana jezera čija je smaragdnozelena voda nekoliko stupnjeva viša od one otvorenog mora, pa je kupanje još ugodnije.
Što god kažu u Telegraphu, Stiniva na južnoj strani Visa više nije skrivena ni nepoznata, ali je svejedno vrijedna truda. Mnogi na nju dolaze čamcima, naročito obitelji s djecom, drugi strmim, uskim putem, a kad nije pretrpana, idealno je mjesto za parove željne romantičnog skrovišta.