Home Društvo HERCEGOVAČKI MOZGOVI: Vrijedna priznanja i medalje za inovatore iz Posušja, Ljubuškog i...

HERCEGOVAČKI MOZGOVI: Vrijedna priznanja i medalje za inovatore iz Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega, izumili bezbolne injekcije, pametne ograde, oslonac za pazuh…

SHARE

Posušak Ivan Milićević dobio je zlatnu medalju za “bezbolnu injekciju” na preksinoć završenom, najstarijem na svijetu, 117. Pariškom salonu inovacija “Concours Lépine”.

Bezbolnom se može označiti zbog toga što pacijent ne osjeti bol prilikom uboda iglom, kao i zbog “plavog straha” od kojeg “boluju i djeca i odrasli”, odnosno straha kada vide injekciju s iglom. Bol se ne osjeti, jer se ovom injekcijom najprije izvrši anestezija (u roku od 10-ak sekundi) i, ne dižući injekciju sa kože, igla uradi svoje.

Srebrenu medalju dobio je Ljubušak Sašenko Sadiković za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima da zaustavljaju promet i oštećuju vozila na mostovima i vijaduktima. Ograda liči na kutiju dužine mosta, koja na gornjem dijelu ima otvore za prihvat vjetra, koji usmjerava, odvodi u prostor ispod most. Sadiković je dobio i brončanu medalju, za “vodilicu lanca” na motornim pilama za drvo. Novina je u tome što se umjesto strojnog ulja koristi mazivo.

Brončanom medaljom nagrađen je još jedan Posušak, Branko Milićević, koji je izumio je oslonac za pazuh, a koji bi se koristio na svim vrstama stolica, pokretnim i onim pričvršćenim u vozilima. Na ovaj način, kičma se oslobađa većeg dijela težine, koja najviše opterećuje donje pršljenove ljudi koji duže sjede za radnim stolom ili volanom.

Kao prethodne četiri, i petu nagradu od ukupno sedam, dobio je inovator Zoran Kutle iz Širokog Brijega. On je nagrađen medaljom Udruženja francuskih inovatora i proizvođača (AIFF) koje priređuje izložbu “Concours Lépine” od njenog postanka, 1901. godine, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH, prenosi SirokiBrijeg.info