Home Gospodarstvo Smilja ima, zarade nema – smiljari čekaju novac za prošlu sezonu, a...

Smilja ima, zarade nema – smiljari čekaju novac za prošlu sezonu, a ulje čami u podrumu

SHARE

Neizvjesna je sezona pred smiljarima u Hercegovini. Organiziranog otkupa još nema, a smilja je zaista mnogo.

Smilje bi u Hercegovini ove godine trebalo imati rekordan urod, međutim na njemu mnogi neće zaraditi. Otkupna cijena pala je s početnih 5 KM po kilogramu na čak 20 feninga! Prošla godina bila je zaista teška za smiljare, a prognoze za ovu otkupnu sezonu nisu optimistične.

Najteže malim proizvođačima

Osim što se ne zna kakva će biti otkupna cijena, mnogi ne znaju ni kome bi zapravo prodali smilje.

Prošle godine smilje sam obrao i prodao za 2 KM. Smilje sam prodao u jednu destileriju u Čitluku, međutim još čekam novac da mi se isplati. Dio novca sam dobio odmah, da mi se zamažu oči, a na ostali dio još čekam. Ove godine neću ići u sjetvu“, priča nam jedan mali smiljar iz Hercegovine koji je želio ostati anoniman.

Zanimljivo kako o smilju, oni koji su ga donedavno hvalili, danas ne žele pričati.

Ulje po podrumima

Osim što je pala cijena sirovine, nagađa se kako je i pala cijena ulja na 500 KM po litru. Međutim, unatoč nižoj cijeni ulja ni ono nema svoje mjesto na tržištu, niti ima zagarantiran otkup.

Prošle godine ljudi su sami nosili svoje smilje i plaćali destilerijama da prerade smilje i naprave ulje. Sami su plaćali analizu, no za što? Na kraju im to isto ulje čami u podrumu, jer ga nemaju kome prodati. Mnogi su prodavali preko interneta, poznanika, ali rijetko tko ga je prodao“, ističe naš sugovornik.

Kaže kako su mnogi digli ruke od smilja jer ne postoji siguran otkup ni tržište na koje bi se ova biljka mogla plasirati.

Ono što je sigurno da je da se sadnice ove biljke ne traže, te da masovnog odlaska na dnevnicekao ranije nema. Nadat ćemo se da će biti bolje”, zaključuje naš sugovornik.

Nema ni Azijata

Pretpostavlja se da je u Hercegovini zasađeno nekoliko milijuna sadnica smilja, te da postoji desetine destilerija.

Od prošle godine vlast je smiljare uključila u program poticaja. Najavljivano je i kako će smilje iz Hercegovine završiti i u azijskim zemljama, no konkretnih pomaka nema. Zna se zasad da smilja ima i to u velikim količinama, a obećane zarade nema.

Sanja Čović agroklub.ba