Home Gospodarstvo NE VIDE JE NI LIJEČNIK NI PACIJENT: Posušak ispričao kako je dobio...

NE VIDE JE NI LIJEČNIK NI PACIJENT: Posušak ispričao kako je dobio zlatnju medalju za inovatore za izum “nevidljive igle”

SHARE

Da su bh. inovatori genijalci i da prave čuda koja osvajaju svijet, pokazao je i nedavni pariški sajam inovacija „Concours Lepine“, najstariji ovog tipa u svijetu, gdje su naši predstavnici pobrali nagrade i oduševili stručni žiri.

Tako je Posušak Ivan Milićević osvojio zlatnu medalju za svoju bezbolnu injekciju, zahvaljujući kojoj pacijent ne osjeća bol prilikom uboda igle niti ima strah od nje, jer je nevidljiva i njemu i liječniku, piše Avaz.

Najbolje ocjene

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog osvojio je srebro za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima da zaustavljaju promet i oštećuju vozila na mostovima i vijaduktima, kao i brončanu medalju za tzv. vodilicu lanca na motornim pilama za drvo.

Brončanom medaljom nagrađen je i Posušak Branko Milićević, predsjednik Udruženja hercegovačkih inovatora „Herpatent“, koji je inovirao naslonjač za ruke za sve vrste stolica, a koji čuva kičmu.

Milićevići, Ivan i Branko, za „Avaz“ otkrivaju detalje svojih čudesnih izuma te ističu da u BiH ima mnogo kreativnosti, pameti i znanja, kao i inovatora koji kreiraju stvari za kojima se cijeli svijet okreće.

– Iz stručnih medicinskih krugova dobio sam najbolje ocjene za svoj izum. Injekcija je patentirana i postoje zainteresirane tvrtke za serijsku proizvodnju. Volio bih da to bude u BiH, ali vidjet ćemo. Pored klasične šprice, injekcijom se daje mikrolokalna anestezija koja djeluje za desetak sekundi, a igla nije vidljiva zbog jednog elementa na šprici i ubod je bezbolan – pojašnjava Ivan.

Podizač ramena

A Branko je, zahvaljujući svom proizvodu, izbjegao operaciju kičme. Riječ je o dodatku za stolicu koji pridržava tijelo i oslobađa kičmu i donje pršljenove od opterećenja prilikom dužeg sjedenja na poslu ili za volanom.

– Medicinska struka priznala je moj izum za čuvanje kao i izlječenje kičme i kičmenih diskova. Ima podizač ramena koji se može uvući kada nije potreban, a kada počnu bolovi u leđima, izvuče se i koristi po potrebi u vozilima, invalidskim kolicima, uredima – navodi Branko.

Ističe kako bi volio da njegov proizvod, kada se završi proces patentiranja, nosi oznaku „Made in BiH“ i siguran je da bi osvojio tržište, ali bez podrške države, dodaje, to se teško može desiti.

Tko je još nagrađen

Zoran Kutle iz Širokog Brijega u Parizu je dobio medalju Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata (AIFF), koje priređuje sajam, dok je Tuzlak Fikret Alić osvojio bronzu za filter koji odstranjuje zagađujuće plinove i mikročestica, naročito iz motornih vozila. Josip Gujić iz Visokog dobio je medalju AIFF za graničnik za knjige na policama, prenosi Dnevnik.ba