Home Zanimljivosti Na prevaru je od banke uzeo milion dolara i potrošio ih na...

Na prevaru je od banke uzeo milion dolara i potrošio ih na provod i žene, nije robijao ni dana

SHARE

Luke Moore iz Goldberna, Australija, uvijek je mislio da će jednog dana nekako postati bogat.

Radio je od svoje 13. godine u supermarketu, kosio travnjake, prodavao osiguranje. Nije išao na fakultet da bi nastavio raditi.

Tada je imao 22 godine. Krah na berzi opustošio je njegovu životnu ušteđevinu od 50.000 dolara. Izgubio je posao i zapao u očaj.

Onda, jednog jutra dok se vozio, zaspao je za volanom i udario u kamion. Čudom je preživio, ali je upao u depresiju i nije mogao ustati iz kreveta. Majka mu se razboljela, pa se Mur morao starati o svom 12-mjesečnom bratu. Raskinuo je s Megan. Bio je sam, švorc, nezaposlen i blizu bankrota.

Ali, onda se dogodilo nešto neobično – u julu 2010., kad je hipoteka na njegovu kompaniju trebala isteći, ona je nastavila da se isplaćuje uprkos njegovim praznim računima u banci “Saint George“. Automatski dug – 500 australskih dolara – povučen je s njegovog računa za ušteđevinu u banci direktno na račun za hipoteku.

Dvije sedmice kasnije to se ponovo dogodilo. Kad je provjerio stanje na računu, vidio je da je nagomilao odgovarajući dug s kamatom na svoje ime. Mislio je da će to prestati kad jednom prijeđe prag, međutim, to se nije dogodilo. Njegova hipoteka je nastavila da se isplaćuje. Misleći da je poludio, zatražio je da se na njegov račun za hipoteku prebaci 5.000 dolara, piše “Eskvajer”. Nekoliko dana kasnije nazvao je banku i dobio obavještenje da je uplata prošla.

Mogao je da prenese novca u količini koju je želio sa svojih računa, koji su bili prazni. Kad je isplata prošla, račun bi pokazao prezaduženost. Nastavio je eksperimentirati, zahtijevajući transfere od po 5.000 i 50.000 dolara. I dobivao ih je. Suštinski je dobivao „besplatan“ novac od banke, koja ili nije primijetila ili nije marila za gomilanje zaduženja.

Stoga je Mur odlučio da živi na visokoj nozi, kako je oduvijek želio.
Tada 24-godišnjak, Mur se preselio u Surfers Paradajz u prelijepom obalskom gradu Gold Koast i odao se raskalašnom životu, uključujući opijanje, striptizete, droge i putovanja. Kupio je luksuzni automobil Alfa Romeo. Dane je provodio na plaži, a noći u barovima i striptiz-klubovima.

Častio je pićem po barovima, prijateljima je plaćao „ples u krilu“. Dani i noći su ubrzo postale sedmice opijanja, plesa i neobaveznog seksa. Preselio se u stan sa sumnjivim bivšim kolegom s posla u rodnom Goldburnu. Ovaj mu je ubrzo tražio 20.000 dolara za prostitutke i drogu i Mur mu je dao novac. U decembru 2011., šest mjeseci otkako se preselio, zabavi je došao kraj. Kolega je nestao s novcem koji mu je pozajmio i nije odgovarao na njegove pozive. Preostalih 150.000 dolara, koliko je uzeo od banke, je protraćio. Ponovo je počeo da tone u depresiju.

– Imao sam nekoliko dobrih prilika u svom životu da napravim nešto od sebe. I omanuo sam svaki put – rekao je kasnije Mur.

Novac nije mogao podići u gotovini iz banke – jedini način da podrži pretjerana zaduženja i podigne keš bio je transfer. Mur je, naime, shvatio da može prebaciti novac na „Pejpal“ i potom na drugu australsku banku.

Uz pomoć nove bankovne šeme kupio je srebreni Maserati s kožnim sjedištima i pokupio ga u Sidneju, a da bio došao do Sidneja, kupio je Hjundai veloster, jer mu je Alfa romeo bio neispravan.

Nastavio je s raskalašnim životom. Danju bi surfao na internetu u svom penthaus apartmanu i kupovao sve što mu zapadne za oko – jaknu s potpisom Majkla Džordana, bubanj s potpisom Ejmi Vajnhaus. Naručio je potpisane fotografije svojih omiljenih muzičara – Red Hot Čili Pepers, Kis, Roling Stouns, Majkl Džekson i Bob Dilan, kupio je sliku Salvadora Dalija i nekoliko drugih umjetničkih dela, navodi “Eskvajer”.

Ukupno je iz banke u gotovini uzeo 1,5 miliona dolara. Murov metod je bio uspješan do decembra 2012., kad je primijećeno šta se događa. Mur je uhapšen i osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog obmane povezane s prezaduženjem, koje je povuklo 1.671.201 dolar s kamatama.

Ali, Mur je uložio žalbu i sam se predstavljao na sudu. Proučio je kriminalno pravo i fokusirao se na slučajeve obmane i prevare. Nakon mjeseci istraživanja otkrio je svoj spas – prema zakonu, obmana znači da je morao uzrokovati neautorizovani odgovor od računara – optužba koja nije mogla biti dalja od istine. Prema Murovom ugovoru s bankom, on je bio savršeno autorizovan da primi prekoračenja po odobrenju banke.

Kasnije je oslobođen, 2016., kad je njegov slučaj i izašao u javnost.
– Mogao sam da završim s 50 miliona dolara, kupim privatni otok u zemlji koja ne izručuje i imam sluge koje rade za mene do kraja života – rekao je Mur.

Umjesto toga, danas planira da zaradi svoje bogatstvo na tradicionalni način – kao advokat. Očekuje da će uskoro diplomirati.
Zanimljivo je da ovo nije izolovani slučaj u banci „Saint George“ – u maju 2016., 21-godišnja studentica iz Sidneja uhapšena je jer je potrošila 4,6 miliona dolara na dizajnerske torbice i nakit kada je dobila neograničeno prekoračenje duga od podružnice banke, što postavlja pitanje koliko takvih slučajeva zaista postoji