Home Zanimljivosti MALO O BROJKAMA: BiH Muslimana poginulo više u ustašama, BiH Hrvata u...

MALO O BROJKAMA: BiH Muslimana poginulo više u ustašama, BiH Hrvata u partizanima

SHARE

Poštujući herojsku antifašističku borbu naših dragih Bošnjaka u BiH, kojom se stalno diče, nije zgoreg pogledati i znanstveno priznate brojke o broju stradalih u raznim postrojbama tijekom građanskog rata 1941.-1945.

Broj poginulih Hrvata u postrojbama NOV/JA, partizanima,  iznosi 17 tisuća, a Muslimana 11 tisuća.

Uz to bitno je napomenuti da je prema zadnjem popisu iz 1931. u BiH “rimokatolika” bilo 23,58%, a “muslimana” 30,9%, pa tako iako je Hrvata bilo manje u BiH , na sve načine im se i dandanas pripisuje “fašizam”.

Hrvata je poginulo više u partizanima nego u ustašama.

A fašizam im pripisuju upravo oni čiji je omjer žrtava više nego duplo veći u fašističkim postrojbama.

Bh javni diskurs pun je etiketiranja, dočim se činjenice prešućuju, katkad i negiraju.

Tuđi se grobovi danas uprežu u nešto što je svojevremeno bilo posve neprivlačno za iste. Danas je ta privlačnost samo sredstvo kićenja i etiketiranja drugih koji su ih davno raskrinkali, kao što je bila npr. posjeta Partizanskom groblju u Mostaru neki dan od pompozne svite.

Tito  londonskom Times-u 16 svibnja 1944. daje sljedeću informaciju o nacionalnom sastavu njegovih jedinica, dakle nacionalni sastav antifašista:

  • 44% Srba
  • 30% Hrvata
  • 10% Slovenaca
  • 5% Crnogoraca
  • 2,5% Makedonaca
  • 2,5% Muslimana

Krajem 1945 godine u nacionalnoj strukturi starješinskog kadra JNA dominirali su Srbi kojih je bilo 50,97% (udio u ukupnom stanovništvu 42,27%), zatim Hrvati 22,72% (29,69%), Slovenci 9,71% (8,58%), Makedonci 3,58% (5,01%), Crnogorci 9,20% (2,0%), Muslimani 1,88% (11,45%) i ostali 1,94% (1%).

(Iz: Marijan Davor, Slom Titove armije, JNA i raspad Jugoslavije 1987 – 1992)

Bitan podatak je i broj Narodnih heroja koji su proglašeni na teritoriju bivše Jugoslavije  – samo 45 Muslimana proglašeno je Narodnim herojima od 1322, što čini postotak od 3,4% od ukupnog broja Narodnih heroja.

Uzmimo za primjer  Bitku na Sutjesci, gdje su omjeri sudionika na strani Partizana sljedeći:

  •  3,9% Muslimani
  • 23,61% Hrvata.

U pravu je Zvizdić neki dan na Partizanskom groblju u Mostaru kad kaže “svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije nisu poražene”.

S druge pak strane, strane onih koji su se borili bok uz bok uz fašiste, brojke su isto zanimljive.

 Partizanski potpukovnik Hamdija Omanović  na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a u travnju 1945. godine: “Neki ljudi govore da muslimani nisu pošli za ustaškim pokretom, da se nisu našli u redovima ustaša i okupatora, ali, drugovi i drugarice, mi muslimani moramo priznati da se ogromna većina muslimana našla na strani okupatora”.

“Handžar diviziju”, formiranu na inicijativu Hitlerovog bliskog suradnika Hajnriha Himlera, činilo je 23.200 Muslimana i 2.800 Hrvata, dok su oficiri bili, uglavnom, Nijemci.

U Bosni i Hercegovini brojka poginulih za fašistički režim, ratnih kadrova NDH, ilitiga fašista prema V. Žerjaviću je sljedeća:

  • 28 tisuća Muslimana poginulo je za NDH
  • 22 tisuće Hrvata poginulo je za NDH

O fašistima i pravcima pogledajte što i muslimanski akademik Redžić, vijećnik Drugog zasjedanja AVNOJ-a, ima reći:

Poskok.info