Home Crna kronika PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV VESNE ŠVANCER: Ona i njeni pomagači davali bespovratnu pomoć...

PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV VESNE ŠVANCER: Ona i njeni pomagači davali bespovratnu pomoć osobama i udrugama pa uzimali polovinu!

SHARE

Tužiteljstvo Tuzlanske županije naredilo je proširenje istrage protiv potpredsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesne Švancer (47) iz Zenice koja je osumnjičena za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Pripadnici FUP-a su 20. travnja uhapsili Švancer koja je osumnjičena da je tijekom 2017. i ove godine u tri situacije odobravala isplate bespovratne pomoći iz proračuna Parlamenta FBiH jednom fizičkom licu i udruženju građana u iznosima od 2.000 do 3.000 KM, te je zloupotrebom položaja preko posrednika i članova udruženja koje je organizirala, tražila i uzimala za sebe ili članove udruženja polovinu ili veći dio isplaćenih bespovratnih novčanih sredstava.

Na prijedlog Tužiteljstva, Općinski sud Tuzla je za Švancer u travnju odredio jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužitelj je ovom sudu predložio da joj pritvor bude produžen za još dva mjeseca, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva Tuzla.

Tijekom istrage otkriveno je da je Švancer u još pet situacija po istom modelu tijekom 2016. i 2017. godine za tri fizička lica i dva udruženja građana odobrila isplate bespovratne pomoći, te preko pomagača i članova udruženja tražila i za sebe uzimala veći dio iznosa koji su prethodno isplaćeni.

U priopćenju se navodi da je jučer uhićena Azra DŽafić (31) iz Visokog, zaposlena kao vozač u Parlamentu FBiH, osumnjičena da je bila član grupe koju je organizirala Švancer, te da je bila pomagač u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobavala, piše Slobodna Bosna

Ona je danas predana u nadležnost Tužiteljstva gdje će biti ispitana, nakon čega će biti razmotreni zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Tužiteljstvo Tuzlanske županije vodi istragu protiv Vesne Švancer zbog sumnje da je organizirala grupu ljudi kako bi zloupotrebom položaja, ona i pomagači u Tuzli, Sarajevu i Visokom od korisnika bespovratne pomoći u osam situacija tražili i uzimali polovinu ili veći dio isplaćenih iznosa i zadržavala novac za sebe u ukupnom iznosu od oko 13.000 KM.