Home Život U Hercegovini veliki porast broja oboljelih od leukemije i dijabetesa

U Hercegovini veliki porast broja oboljelih od leukemije i dijabetesa

SHARE

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a na sjednici u Mostaru iznijelo je zabrinjavajuće podatke kada su u pitanju oboljeli od leukemije.

Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a za razdoblje od 1. 1. 2018. do 31. 3. 2018. godine ukazuje na, i dalje prisutan, velik broj oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu završiti u ugovornim ustanovama u županiji.

Liječenje izvan HNŽ-a

U promatranom razdoblju zabilježen je veći broj slučajeva leukemije koji su zahtijevali usluge, koje se zbog svoje kompleksnosti ne mogu pružiti u zdravstvenim ustanovama HNŽ-a. Izvješćem o potrošnji lijekova s liste lijekova evidentiran je blagi porast broja ispisanih recepata, smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava.

Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s liste lijekova evidentno je kako 85% ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije. Posljednje četiri godine evidentan je stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i astme s pridruženim stanjima, piše Večernji list BiH.

U prvom tromjesečju 2018. godine broj osiguranika korisnika ortopedskih pomagala povećan je za 16,03%, a potrošnja ortopedskih pomagala u prvom tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, povećana je za 9,3% u financijskom smislu.

Povećanje potrošnje sredstava kojima raspolažemo planiranih za ortopedska i druga pomagala, velikim djelom uvjetovano je posljednjom izmjenom odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala kojom su znatno povećana prava osiguranika na korištenje pojedinih sanitetskih sprava. Također, očigledno je stalno povećanje broja oboljelih od bolesti koje zahtijevaju korištenje ortopedskih pomagala i sanitetskih sprava, kazao je ravnatelj Zavoda Rade Bošnjak.

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. 1. do 31. 3. 2018. godine pokazuje kako su, u prvom tromjesečju 2018. godine, ostvareni prihodi od 33,055.278 KM i rashodi od 34,490.730 KM

Minus zbog bolnica i kredita

Ukupan rezultat prvog kvartala daje negativan financijski rezultat od 1,435.452 KM. Razlozi zbog kojih je izvršenje u prvom tromjesečju veće od planskog prosjeka su realizirani transferi zdravstvenim ustanovama i plaćanje dva anuiteta kredita s pripadajućom kamatom.

Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 25 posto i troškova, po istima, za 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najavljeno je kako će ZZO HNŽ-a provoditi strože kontrole kako bi se smanjio broj neopravdanih bolovanja, kao i potrošnje lijekova s esencijalne liste, prenosi Jabuka.tv