Home Društvo Novi crkveni zakon u Njemačkoj odnosi se i na hrvatske vjernike, zajednice,...

Novi crkveni zakon u Njemačkoj odnosi se i na hrvatske vjernike, zajednice, misije, župe…

SHARE

Od 24. svibnja ove godine u Njemačkoj na snagu stupa Zakon o crkvenoj zaštiti podataka (KDG) prema kojem se svim crkvenim organizacijama u Njemačkoj, uključujući i hrvatskim, zabranjuje javno objavljivanje fotografija djece mlađe od 16 godina bez odobrenja njihovih roditelja.

Odluku je donio Biskupski ured za zaštitu podataka u Njemačkoj, a odnosi se na fotografije na kojima se dobro vide lica djece. U to su uključene i grupne fotografije.

Tako će mediji u Njemačkoj te svi ostali koji žele na nekom javnom crkvenom skupu fotografirati djecu i objaviti ih u medijima ili nekim društvenim mrežama, morati informirati roditelje o fotografijama koje žele objaviti, s kojom svrhom te gdje će i koliko dugo fotografije biti objavljene.

Također, morat će roditelje  uputiti u rizike objavljivanja fotografija na internetu, ali i  o mogućnosti da svoju suglasnost mogu uvijek povući.

Iako se ovim Zakonom želi zaštiti djecu, već sad je naišla na negodovanja, a Federacija njemačke katoličke mladeži (BDK) ga je kritizirala.  Ne vjeruju će se njome postići željeni rezultati te smatraju kako će  tom odlukom samo otežati rad digitalnim medijima.

 

Fenix-magazin/MD