Home Život ​Mostarka ostvarila američki san, a nakon toga se vratila u BiH

​Mostarka ostvarila američki san, a nakon toga se vratila u BiH

SHARE

Rođena Mostarka ostvarila je američki san. To su najčešći naslovi koje ćete naći ako u pretraživač ukucate ime Edite Marić.

Nakon obrazovanja u Londonu i rada u američkom Kongresu, Edita je odlučila vratiti se u BiH, gdje danas živi i radi.

“Ja sam svjesna situacije u BiH, ali sam nakon svih tih lijepih iskustava, rada, praksi, volontiranja i studija u inozemstvu ipak odlučila da se vratim i dam svoj doprinos. Smatram da svako od nas, da svaki mladi čovjek može i mora da svoj doprinos u bh. društvu. Još je bolje ako su to mladi ljudi koji su obrazovani u inozemstvu i koji imaju šire vidike u pogledu konkretnih poteza”, kazala je Edita za N1 televiziju.

Kako kaže, smatra da je dužna da svojoj domovini vrati, doprinese i primijeni ono što je naučila.

“Ima nedostataka u obrazovnom sustavu. Vrijeme je za neke reforme u obrazovanju. Ja sam samo jedan mlad čovjek koji se jako puno zalagao, radio i bio strpljiv. Nakon završetka srednje škole u Mostaru, odlučila sam studirati u Sarajevu. Ovdje sam studirala na Američkom univerzitetu na Odsjeku za međunarodno pravo. Zbog svojih akademskih kvalifikacija sam dobila priliku da odem u inozemstvo. To je bilo neprocjenjivo iskustvo”, kazala je ona.

Kako je navela, tek tada je shvatila bogatstvo boravka u inozemstvu.

“Volontiranje na predsjedničkoj inauguraciji Baracka Obame posebno je iskustvo. Ujutro od četiri sata smo provodili na Capitol Hillu. Vidim u posljednje vrijeme trendove, iako vrlo niske brojke, povratka mladih ljudi. Vidim veliku energiju među mladim ljudima, poduzetnicima. Vidite mlade ljude koji su tek završili srednju školu, imaju fenomenalne ideje”, navela je ona.

Kako je kazala, kada su u pitanju mladi ljudi, na državnoj razini ne postoji strategija.

“Nemamo strategiju na državnoj razini, nemamo ni strategiju za zadržavanje mladih ljudi, kako je rekao nedavno jedan ministar. Mora doći kraj ovoj disfunkcionalnosti koja trenutno vlada, ako mladi nisu nosioci tih promjena, ne vidim tko bi bio”, kazala je ona, prenosi Pogled.ba