Home Nekategorizirano TRAGEDIJA NA KUBI Avion se srušio i eksplodirao, više od 100 mrtvih,...

TRAGEDIJA NA KUBI Avion se srušio i eksplodirao, više od 100 mrtvih, objavljene snimke nesreće

SHARE

AVION kubanske kompanije Cubana de Aviacion sa 113 putnika i članova posade srušio se petak oko podneva po lokalnom vremenu nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Jose Marti u Havani na letu za grad Holguin na istoku zemlje.

Prema prvim informacijama nesreću su preživjele samo tri žene. Zrakoplov je pao u polje 200 metara udaljeno od lokalne srednje škole, a za sad nema vijesti o eventualnim žrtvama na tlu.

Pao pa eksplodirao

Uzrok nesreće još nije poznat, a očevici tvrde da je zrakoplov nakon pada eksplodirao. Na državnoj televiziji emitirane su snimke u kojima se vidi kako spasioci iznose razderane i krvave putnike s mjesta događaja, a spašavanju su se pridružili i lokalni stanovnici. Stigao je i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel koji je izrazio sućut obiteljima poginulih.

“Čuo sam strašnu buku i izašao sam iz kuće te ugledao zrakoplov. Prije nego što se srušio, nagnuo se u stranu, a motori su proizvodili neke čudne zvukove. Nakon što je pao je eksplodirao”, rekao je za CNN jedan od svjedoka.

Kako javlja kubanska informativna agencija Prensa Latina, zrakoplov koji se srušio bio je iznajmljen od meksičke tvrtke Global Air, a svi članovi posade bili su meksički državljani što su potvrdile i meksičke vlasti. Boeing 737-200 registarskih oznaka XA-UHZ proizveden je 1979. godine i bio je sedmi najstariji zrakoplov na svijetu koji se još koristi u civilnom zrakoplovstvu. To ne mora biti nužno loše, ali u kombinaciji s lošim održavanjem može biti kobno. Prosječna starost zrakoplova koje umirovljuju ozbiljne aviokompanije je 23,6 godina, piše Index.hr

Avion je pao samo dan nakon što je državna agencija za civilno zarkoplovstvo zabranila Cubani de Aviacion korištenje svih zrakoplova tipa Antonov AN-158 zbog lošeg stanja i nemogućnosti nabave rezervnih dijelova. U izvještaju je stajalo da avioni “imaju problema sa svim sustavima letenja te oštećenjima na trupu i motorima” i tvrtka je morala unajmiti meksički zrakoplov i posadu.

Cubana je od 1950. godine imala 44 nesreće u kojima je poginulo ukupno 644 osoba, a ovo joj je najteža od 1989. kad je u nesreći na gotovo istom mjestu poginulo 150 ljudi. Njihovi zrakoplovi kasne u 50 posto slučajeva, neki letovi i do 12 sati zbog čega se smatra jednom od najnepouzdanijih aviokompanija na svijetu, iako ova nesreća nema izravno veze s Cubanom.

“Sve teže dolazimo do dijelova za stare zrakoplove, a nove ne možemo kupiti zbog embarga koji su nam nametnule Sjedinjene Države”, rekao je nedavno direktor tvrtke Hermes Hernandez Dumas.