Home Kultura I vitezovi iz Ljubuškog sudjelovali u bitci na Stolačkoj tarči

I vitezovi iz Ljubuškog sudjelovali u bitci na Stolačkoj tarči

SHARE

Stolac je dva dana bio sjedište Hercegovine, brojni domaći i strani posjetitelji su u petak i subotu pohodili stari Vidoški grad iznad Stoca kako bi na “Stolačkoj tarči” osjetili srednjovjekovni način života, kao i vidjeli način borbe koja se u ta vremena vodila.

Kako je već na otvaranju ovog jedinstvenog srednjovjekovnog sajma istaknuo ministar pravde BiH Josip Grubeša, u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija je prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudu.

Svoj obol ovoj manifestaciji sada su po prvi put dali i vitezovi iz Ljubuškog.

Podsjetimo, krajem prošle godine Ljubuški je dobio gardu hercega Stjepana Kosače – Lubussa, u sklopu projekta kojeg su financirali EU, HERAG i partneri, izrađeno je 10 odijela za počasnu gardu obučenu baš onako kako je izgledala garda Hercega Stjepana Kosače, a na ovogodišnjoj Tarči ljubuški vitezovi su se prvi put okušali i u borbi.

Naime, sinoć su sudjelovali u bitci Dvije kule na stolačkoj tarči, a kako smo mogli primijetiti, ljubuška garda izazvala je divljenje kod mnogih posjetitelja.

Mnogi su zaustavljali oklopljene vitezove iz Ljubuškog kako bi se fotografirali s njima, no treba pohvaliti i sve ostale srednjovjekovne skupine koje su se potrudile u Stocu napraviti spektakl.

Riječ je o srednjovjekovnim skupinama iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske.., koje su se pobrinule za srednjovjekovnu glazbu i plesove, svi sudionici uistinu su se trudili pružiti što bolji ugođaj srednjovjekovlja, tako su se svako malo mogli čuti krici zarobljenika, marširanje oklopljenih vitezova, a po starom gradu su se šetali gubavci, ali i djeve u renesansnim haljinama te dvorske lude.

Za posjetitelje su bili pripremljeni brojni zabavni sadržaji.

Tko je htio mogao se okušati u streličarstvu i borbi na deblu, u mačevanju, u izradi keramike, posjetitelji su mogli probati nositi viteški oklop, ili ući u srednjovjekovne sprave za mučenje…

Posebna atrakcija sinoć je ipak bila Bitka dvije kule, nakon koje je slijedio atraktivan Vatreni show. Zabava uz glazbu je potrajala do kasno u noć.

Podsjetimo, ljubuška počasna garda nastala je u sklopu projekta – “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”, a uz gardu, u sklopu ovog projekta u Ljubuškom je asfaltirana cesta prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače, te je postavljena turistička signalizacija, čime je stvoren preduvjet za daljnje aktivnosti koje bi trebale rezultirati privlačenjem većeg broja turista u naš grad, piše Radio Ljubuški