Home Vijesti NEVJEROJATNE SCENE: ČUJU SE SNAŽNE EKPLOZIJE, KOMADI LAVE VELIČINE HLADNJAKA LETE NA...

NEVJEROJATNE SCENE: ČUJU SE SNAŽNE EKPLOZIJE, KOMADI LAVE VELIČINE HLADNJAKA LETE NA SVE STRANE Čovjeka na balkonu pogodio mali komadić lave, noga mu je polomljena: ‘Ovo je tek početak, stvorit će se rijeka koja će teći daleko…’

SHARE

Havaji su izvijestili u nedjelju o prvoj ozbiljnoj ozljedi od lave koju izbacuje vulkan Kilauea nesmanjenom žestinom zbog čega je blokiran autoput 137 kojim bi se trebali evakuirati stanovnici priobalja nastavi li se istjecanje lave.

Vlasnik kuće na cesti Noni Farms bio je na balkonu na trećem katu kada ga je pogodio komad lave i slomio mu nogu, rekla je glasnogovornica ureda gradonačelnika Janet Snyder.

Ona je kazala da komadi lave “mogu biti teški poput hladnjaka te da čak i mali komadi mogu ubiti”.

Lava je uništila još četiri kuće, a havajske vlasti pokušavaju osposobiti put koji je lava blokirala 2014. godine.

Havajska nacionalna garda upozorila je stanovnike da su obvezni evakuirati se, ako obje ceste budu blokirane.

Geolozi su tjednima upozoravali da će vruća, svježa lava s vrha vulkana poteći ispod zemljine površine i pojaviti se u području u kojem je starija i hladnija lava već uništila 44 kuće i druge građevine.

“Lava s vrha je stigla”, upozorila je znanstvenica Wendy Stovall te dodala:

“Sve više materijala izlazi iz zemlje i stvorit će rijeke lave koje će teći još mnogo dalje.”

S vrha vulkana Kilauea čuju se snažne eksplozije, a pepeo leti i do 9000 metara u zrak. Znanstvenici predviđaju seriju eksplozivnih erupcija jednog od najaktivnijih svjetskih vulkana, nakon kojih bi se pepeo i vulkanski smog mogli proširiti preko Velikog otoka, najjužnijeg u havajskom arhipelagu. Ta bi aktivnost mogla biti vrlo opasna za avione, ako se pepeo raširi na njihove rute, s obzirom na to da se oblak pepela diže preko 9000 metara u zrak.

Prva erupcija dogodila se 3. svibnja, a od tada nije bilo prijava o ozljedama ili smrtnim slučajevima.

Oko 2000 stanovnika iz pogođenih područja morali su se evakuirati, zbog 22 vulkanske pukotine koje su se otvorile od 3. svibnja. Mnogi su se i svojevoljno priključili evakuaciji, zbog visokih koncentracija toksičnih isparavanja sumpornog dioksida, piše Jutarnji.hr