Home Zanimljivosti Princ Harry potomak je Nikole Šubića Zrinskog

Princ Harry potomak je Nikole Šubića Zrinskog

SHARE

Iako Hrvatska nikada nije bila dijelom britanskog imperija, britanska kraljevska obitelj ima cijeli niz poveznica s našom zemljom.

Kulturnih, gastronomskih, turističkih, ali i obiteljskih. Svakako je od svih njih u našoj javnosti najpoznatija ona da se već desetljećima na britanskom dvoru vrlo često toči traminac iz Iločkih podruma.

Ovo vrhunsko vino služeno je i prije šest i pol desetljeća na krunidbi kraljice Elizabete II., a od tada je izloženo u kraljičinoj zbirci vina.

Traminac su u povodu kraljičina dijamantnog jubileja Iločki podrumi poslali na dar kraljici Elizabeti II. prije šest godina, a svoje mjesto ovo će vino iz najistočnijeg dijela Hrvatske naći i na gozbama u povodu vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle, piše Večernji list.

Slavonija je i inače prilično poznata među članovima britanske kraljevske obitelji.

Svidjela im se Slavonija

I princ Charles, sadašnji prijestolonasljednik, i njegova supruga Camilla posjetili su prije dvije godine Osijek i Đakovo, pri čemu su kušali cijeli niz slavonskih delicija.

Tako je princ Charles ustvrdio da mu je slavonska šljivovica malo prejaka, a Camilla je uživala u likeru od oraha.

Ujedno, kušali su i slavonski kulen, čobanac i fiš paprikaš koji je za njih pripremljen u Baranji, a u London su ponijeli i teglice kestenova meda. Koliko ih se posjet Hrvatskoj dojmio vidjelo se krajem te godine kada su objavili božićne čestitke kojima su zaželjeli sretne blagdane, a na kojima je prinčevski par okružen slavonskim snašama u rubinama, s niskama dukata oko vrata.

Fotografija je snimljena tijekom “slavonskog dijela” turneje Charlesa i Camille po Hrvatskoj.

Malo je manje poznato kako britanska kraljevska obitelj ima i nešto hrvatske krvi u svojim venama. Naime, svi su oni potomci Nikole Šubića Zrinskog, što je prije nekoliko godina utvrdio i hrvatski povjesničar Goran Mladineo.

Kad sam uočio da je kraljica Mary, baka sadašnje britanske kraljice, potomak niza mađarskih plemićkih obitelji, odmah sam pomislio da bi vrlo lako među njima mogle biti i najuglednije hrvatske plemićke obitelji koje su se rodbinski povezivale gotovo isključivo s Mađarima. Bio sam malo skeptičan prema tome jer mi se činilo da bi to, ako i jest istina, već zasigurno bilo poznato. Međutim, na svoje sam iznenađenje prilično brzo i lako ustanovio da današnja britanska kraljevska obitelj doista među izravnim precima ima Nikolu Šubića Zrinskog. To znači da preko njega vuku i podrijetlo od cijelog niza važnih hrvatskih povijesnih ličnosti iz obitelji Zrinski i Frankopan te srednjovjekovnih Šubića, ustvrdio je tada Mladineo za Večernji list.

Spaja ih 13 generacija plemića

Prema njegovim istraživanjima, kraljicu Elizabetu II. i Nikolu Šubića Zrinskog spaja 13 generacija uglavnom mađarskih plemićkih obitelji, a sve je počelo udajom banove kćeri Ane za mađarskog plemića Ferenca Thurza.

Potomak iz ovog braka, Franz, grof od Hohensteina, oženio se 1866. sestričnom kraljice Viktorije, a upravo je njihova kći Mary postala suprugom kralja Georgea V., koji je od 1910. do 1936. vladao Velikom Britanijom. Imali su šestero djece, a među njima je Edward VIII. koji je nekoliko godina bio na tronu da bi abdicirao zbog svoje ljubavi prema Wallis Simpson.

A upravo su njih dvoje, Edward VIII. i Wallis Simpson, “odgovorni” i za novi smjer u hrvatskom turizmu – nudizam. Naime, Edward i Wallis voljeli su jedriti, a jedna od omiljenih destinacija bio im je Dubrovnik odakle su išli na krstarenja po Jadranu.

Tijekom jedne od plovidbi zaustavili su se na otoku Rabu gdje je Edward od lokalnih vlasti zatražio dozvolu da se okupaju u moru bez odjeće. Odobrenje je odmah izdano, a ovaj, do tada neviđen način kupanja u moru, počeli su slijediti i ostali gosti Raba, potom Kvarnera i Primorja, da bi “kraljevski način plivanja” uskoro bio proširen i na ostatku hrvatske obale.

Dalmacija je uostalom i mjesto gdje je Edward “prelomio” svoju odluku o abdikaciji zbog ljubavi prema Simpson jer je upravo pod dubrovačkim zidinama 1936. odlučio da će radije odstupiti s prijestolja, na kojemu se bio manje od godinu dana, nego prekinuti svoju ljubavnu vezu, piše Pogled.ba