Home Politika AMERIČKI PLAN ZA SRBIJU I KOSOVO: Pred Vučića je postavljen ultimatum, je...

AMERIČKI PLAN ZA SRBIJU I KOSOVO: Pred Vučića je postavljen ultimatum, je li ovo rješenje za hrvatsko susjedstvo?

SHARE

Pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Europu i Euroaziju, Wes Mitchell, otvoreno je poručio da Srbija mora prihvatiti plan zapadnih sila za Kosovo, te da bi neprihvaćanje plana “bio kraj za Vučića”

SAD i zapadne sile dostavile su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću plan rješenja kosovskog pitanja koji je srpska strana ocijelia lošim, iako boljim od svih prethodnih, piše Blic.

“Za nas je to nedovoljno dobro. Ne možemo dobiti niti jednu općinu, Zajednica srpskih općina (ZSO) će dobiti statut, ali se ne zna kakav će status imati”, kazao je za Blic neimenovani dužnosnik dobro upoznat s detaljima prijedloga.

Američki diplomat: Ako ne prihvati plan, bit će to Vučićev kraj

Isti sugovornik kaže da je Vučiću na stol stiglo više od onoga što je Srbiji nuđeno ranijim prijedlozima, ali da je srbijanski predsjednik svjestan kako s tom “nepristojnom ponudom Zapada” ne može izaći pred građane. Blic također doznaje kako je Wes Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Europu i Euroaziju, otvoreno rekao da Srbija mora prihvatiti taj plan.

Štoviše, piše Blic pozivajući se na svoj izvor, Mitchell je navodno posve izravno rekao da “ako Vučić ne prihvati plan, ima tko hoće” te da bi neprihvaćanje plana “bio kraj i za njega (Vučića) i za Srbiju”. Osim toga, Mitchell je, prema istom izvoru, spomenuo i financijska sredstva koja su zapadne velesile namijenile ubrzavanju cijelog procesa, iz čega se da zaključiti da zapadna diplomacija, po pitanju Kosova, radi u šestoj brzini.

Hashim Thaci i Aleksandar Vučić

Nakon normalizacije nije isključena i razmjena teritorija

Iako nije riječ o sadržaju spomenutog plana, Blic piše i o izvješću američkog EastWest instituta koji ima podosta utjecaja u američkoj javnosti i nerijetko donosi stavove koji se preklapaju sa službenim stavovima. Osim toga, na čelu tog instituta je bivši veleposlanik SAD u Srbiji Cameron Manther. Prema tom izvješću, dijalog Beograda i Prištine mora dovesti do priznanja Kosova kao neovisne države, no vrijeme za razmjenu teritorija još nije sazrelo. Također, isti institut u svome izvješću piše da SAD mora zaustaviti sporo klizanje Kosova prema zamrznutom konfliktu te da Kosovo treba dobiti malu vojsku.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ističe se dalje, donijela bi opipljivu korist za regiju te približila Srbiju Europskoj uniji, a Kosovu omogućilo nastavak procesa ulaska u punopravno članstvo u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama poput, primjerice, Intrepola. Popuštanje napetosti s vremenom bi omogućilo i da KFOR, koji uključuje značajne američke snage, smanji svoju fizičku prisutnost na Kosovu.

Inače, i Vučić je nagovijestio mogućnost “velike pogodbe” koja bi mogla uključivati razmjenu teritorija Kosova i Srbije.

Pravoslavna Crkva protiv samostalnosti Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nada se ulasku Srbije u Europsku uniju 2025., no nije optimist po pitanju postizanja sporazuma s Kosovom, rekao je u razgovoru za španjolske novine El País.

Pravoslavna crkva smatra Kosovo srcem Srbije i duhovnom kolijevkom svoje vjere te je poručila da se ne isplati ući u EU ako je cijena nezavisnost Kosova. “Jako su me zaboljele te riječi. No ne radi se o debati ‘s Kosovom’ ili ‘bez Kosova’… radi se o postizanju sporazuma i pronalasku rješenja”, kaže Vučić, prenosi Net.hr