Home Gospodarstvo Predložena zabrana poskupljenja cigareta u BiH u naredne tri godine

Predložena zabrana poskupljenja cigareta u BiH u naredne tri godine

SHARE
U informaciji Radne grupe koja je u posjedu Srne piše da je u vezi s tim sačinjen i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UIO BiH.

To će biti predmet izrade zakona jer još nije usvojen nacrt već samo inicijativa.

“Drugi zaključak Radne grupe odnosi se na preduzimanje mjera za suzbijanje crnog tržišta duhanskih prerađevina. U tu svrhu predlažemo formiranje Radne grupe koju bi, osim predstavnika UIO, entitetskih inspekcija i distrikta Brčko, činili i oni iz agencija za sprovođenje zakona”, navedeno je u informaciji Radne grupe.

U tekstu piše i da je za usvajanje tih prijedloga potrebno obezbijediti konsenzus svih članova UO, a da se taj materijal usvaja prostom većinom u slučaju da konsenzus ne postoji.

Dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Radna grupa za izradu izmjena Zakona o akcizama BiH uspostavljena je odlukom UO UIO na osnovu analize politike oporezivanja duhanskih prerađevina za period od 2009. do 2018. godine.