Home Gospodarstvo Ugrožen urod krastavaca u Austriji, a sve zbog – Hrvata u Njemačkoj

Ugrožen urod krastavaca u Austriji, a sve zbog – Hrvata u Njemačkoj

SHARE

Dosad su za uspješnu berbu krastavaca u Austriji naročito bili važni sezonski radnici iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, no oni se sada zbog bolje nadnice odlučuju radije otići u Njemačku
U Austriji je ugrožen ovogodišnji urod krastavaca koje uzgajaju njihovi poljoprivrednici, i to iz pomalo neočekivanog razloga. Nije riječ o ekološkoj katastrofi ili najezdi štetočina, nego o nedostatku radnika koji bi krastavce ubrali. Naročito se osjeća izostanak radne snage iz Hrvatske, koja je većinom otišla za Njemačku, piše austrijski Die Presse.

“Loše se piše poznatim kiselim krastavcima iz Austrije. I dalje rastu, ali ostaju na poljima jer izostaju radnici koji bi ih ubrali”, piše

Die Presse i konstatira kako austrijskoj poljoprivredi očajnički nedostaju radnici. U članku citiraju Klausa Hrabyja iz poljoprivredne tvrtke Efko, koji kaže da njegovoj firmi samo u Gornjoj Austriji nedostaje najmanje 250 berača krastavaca, što znači da će ove godine proizvesti 15 posto manje krastavaca nego prošle.

Dosad su za uspješnu berbu krastavaca u Austriji naročito bili važni sezonski radnici iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, no oni se sada zbog bolje nadnice odlučuju radije otići u Njemačku. U Austriji se sezonski rad u berbi plaća oko 6,5 eura po satu, a u Njemačkoj 9 i više eura.

No, treba podsjetiti kako je vlada u Beču odlučila produžiti ograničenja za radnike iz Hrvatske do 2020. godine, što je maksimum po pravilima EU-a u kontekstu slobodnog kretanja radnika. Stoga će biti zanimljivo kako će se vlada Sebastiana Kurza postaviti prema problemima austrijskih poljoprivrednika, čiji urod itekako ovisi o radnoj snazi iz Hrvatske, prenose Vijesti.hr.