Home Gospodarstvo Tolušić: Vrgoračka jagoda ne može se mjeriti sa španjolskom

Tolušić: Vrgoračka jagoda ne može se mjeriti sa španjolskom

SHARE

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” kazao je kako očekuje da on i Darko Horvat krenu odrađivati posao, svaki iz svog resora, nakon današnjeg ispitivanja pred saborskim odborima te izglasavanja u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je da se on i Horvat dugo znaju te da su surađivali i u prošloj vladi. Kada je riječ o poziciji potpredsjednika Vlade za gospodarstvo treba reći da se to gospodarstvo treba shvatiti u jednom širem obliku – koordinacija ministarstava na razini Vlade koja imaju dodirne točke sa sektorom gospodarstva. Imamo i nacionalni program reformi koji trebamo provesti. To je glavni zadatak potpredsjednika Vlade za taj resor, kazao je Tolušić.

Do sada je fokus uglavnom bio na Agrokoru. Ja smatram da je Agrokor priča koju trebamo završiti, a koju rade povjerenici i vjerovnici. Mi se moramo baviti poslom koji je realan, srednjoročan i dugoročan – a to je provedba reformi i provedba plana koji smo predložili Europskoj komisiji, rekao je kandidat za potpredsjednika Vlade Tomislav Tolušić.

Da nije bilo lex Agrokora, bilo bi 60, 70 ili 150 tisuća ljudi više na Zavodu za zapošljavanje, dogodio bi se kolaps gospodarstva te niz vezanih i nevezanih stvari koje danas možda ne možemo ni predvidjeti. Dakle, zakon je bio nužan. Za 2 do 3 tjedna bit će prihvaćen i na razini Europskog parlamenta kao dio europske pravne stečevine, istaknuo je.

Svi mali poljoprivrednici, sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva i sve male tvrtke, a i stočari namireni su u 100-postotnom iznosu, kazao je Tolušić govoreći o Agrokorovim dugovanjima.

Naglasio je da koncern Agrokor danas normalno funkcionira. Očekujem da će proces pregovora s vjerovnicima završiti pozitivno, da će tvrtka biti restrukturirana i imati nove vlasnike, dodaje.

Ministar poljoprivrede kazao je i da su iz programa ruralnog razvoja potpisani ugovori u vrijednosti oko 5,1 mlrd. kuna.

Odgovarajući na pitanja o proizvodnji jagoda i o tome je li se moglo usmjeriti proizvođače ne samo na proizvodnju sirovog voća već i da se krene na daljnju doradu, Tolušić je kazao da on, ali i svi ostali dotadašnji ministri poljoprivrede snose određenu krivicu. Upravo sada ugovaramo sa Svjetskom bankom izradu strategije hrvatske poljoprivrede do 2030. Moramo znati što, koliko i za koga proizvodimo. Nažalost, veliki dio hrvatskih proizvođača je mali, rascjepkani su i neorganizirani. Naši proizvođači znaju proizvesti npr. vrhunsku jagodu, ali je proizvode na relativno maloj površini i nisu baš spretni u pregovorima s potencijalnim otkupljivačima. Tu bi udruživanje učinilo čuda, istaknuo je.

Hrvatski proizvodi su najbolji, najkvalitetniji i trebamo ih kupovati. Nažalost, redovito podilazimo marketingu onih koji prodaju uvozne proizvode, uz dužno poštovanje prema tim proizvodima, jer ne kažem da su loši, dodaje. Vrgoračka jagoda koja je danas ujutro ubrana i došla u Zagreb ne može se mjeriti s onom iz Španjolske koja je putovala 15 dana. To što će netko reći da je naša jagoda kunu ili dvije skuplja zbog toga što je kvalitetnija, ukusnija, svježija, rekao je Tolušić.

Kod automobila znamo zašto je neki skuplji i volimo ga uvoziti, a kad je riječ o hrani, onda o tome ne vodimo računa.

Osvrnuvši se na prijedlog nove višegodišnje financijske perspektive EU i planiranog smanjenja izdvajanja za poljoprivredu, Tolušić je podsjetio da Britanija izlazi iz EU, kazavši da zbog toga “ta omotnica nominalno ne može biti ista”.

Europska komisija, naime, početkom svibnja predložila je veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za razdoblje 2021-2027 u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014-2020 ali i za po pet posto manje iznose za kohezijsku politiku i poljoprivredu. Riječ je o prijedlogu za EU27, a zbog izlaska Velike Britanije europski proračun ostaje kraći za 12 do 14 milijardi eura godišnje. Naravno da (omotnica) mora biti manja. U svemu tome, neće se rezati linearno svim državama. I tu očekujem da će Hrvatska dobro proći i da ne bi trebalo biti nekih velikih problema. Ja ću se potruditi da ne bude smanjenja kad govorimo o proračunu za poljoprivredu na razini Hrvatske. Ali, ako će se svima smanjiti jedan ili dva posto, mislim da je to nešto što svi sigurno možemo izdržati, presložiti mjere kojih imamo ali ih ne koristimo, u mjere koje trebaju biti dobre za naše poljoprivrednike, istaknuo je Tolušić.

Kazao je kako od novog proračunskog razdoblja očekuje da se udvostruči novac za primarnu proizvodnju. Treba podići razinu konkurentnosti i kvalitete proizvodnje naših poljoprivrednike. Ne s tim da ih mazimo, pazimo i gladimo, nego da im damo novce da unaprijede svoju proizvodnju – da izgrade svoju farmu, da prošire svoj voćnjak, da naprave još hektar plastenika, da kupe bolju mehanizaciju, kazao je.