Home Društvo Dječak iz Čitluka prvi slučaj morbila u SKB Mostar

Dječak iz Čitluka prvi slučaj morbila u SKB Mostar

SHARE

Na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar jučer je registriran prvi slučaj morbila. Naime, radi se o necijepljenom dječaku iz Čitluka.

”Jučer je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerojatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila. Dijagnoza je ustanovljena klinički te ovaj slučaj još uvijek nije serološki potvrđen što ne mora biti nužno niti urađeno. Ovaj nasučmični slučaj je odmah prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan te se liječi u kućnim (izoliranim) uvjetima prema naputku infektologa”, rekao je za Bljesak.info prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Nema mjesta za paniku

Kako nam je rekao Arapović, ovo je prvi slučaj morbila (ospica) koji je došao u kliniku, a u županiji su od početka godine bila zabilježena dva slučaja morbila koji nisu evidentirani u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

”Moram napomenuti kako nema mjesta za paniku, iako je procijepljenost u našoj županiji, nažalost, iznimno niska protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), posebno u općini Čitluk. Moramo biti svjesni te činjenice te očekivati je da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine. Bolest je jako zarazna te jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba”, rekao je Arapović, savjetujući roditelje, da svoju djecu žurno cijepe.

Prevencija – cijepljenje

”Ipak, radi se o bolesti koja se spriječava cijepljenjem. Stoga, roditelji djece koji su bili u kontaktu s oboljelim od morbila (ali i one koji nisu cijepljeni, a trebala su biti), bi se žurno trebali javiti nadležnim liječnicima te cijepiti svoju djecu i ostaje nadati se da ne dobiju bolest. Znate kako to ide u školama, po tridesetero djece sjedi u razredu i virus se može vrlo lako prenijeti među djecom”, kazao je Arapović, dodajući kako su se nažalost obistinila njegova predviđanja te nam je došao preljev epidemije iz Srbije i RS-a.

Inače, u Srbiji je evidentirano preko 5500 oboljelih sa stopom smrtnosti oko 1/300-400 oboljelih, a u RS-u je trenutno registrirano preko 40 osoba oboljelih od morbila.

Niska procijepljenost

”Procijepljenost je izrazito niska za prilike našeg stanovništva. U našoj županiji za 2017. godinu preliminarni podaci govore da je procijepljenost za cjepivo protiv ovih virusnih bolesti nešto više od50 posto, što je loše stanje u javnom zdravstvu i cijepnom obuhvatu, što bi značilo da takve bolesti mogu doći opet i zavladati našim područjima”, rekao je ranije za medije Arapović.

Objašnjavajući razloge smanjenja stope procijepljenosti, Arapović je rekao kako je stvar vrlo jasna; zakon se ne poštuje; počevši od roditelja koji odlučuju samoinicijativno nacijepiti djecu, pa liječnika koji takve slučajeve ne prijavljaju zdravstvenom i sanitarnom inspektoru, pa do službe koja bi trebala s veće instancekontrolirati provodi li se zakon, objašnjavajući da govori o nadležnosti županijskih i federalnog ministarstva zdravstva. ”Zakon se ne provodi i ne regulira na svim instancama. Sustav vrijednosti u državi je općenito iskrivljen i pun nepovjerenja prema politakama koje ga kreiraju i nadziru. Ovakav sustav nepovjerenja prema politikama se preljeva s roditelja na liječnike, liječnici gube kontakt s roditeljima, ali i ne posvećuju dovoljno pažnje u pojašnjavanju nedoumica i sumnje. S druge strane, roditelji su pripametni te više vjeruju internetu i neprovjerenim informacijama, a ne liječnicima. To je kulminiralo jednim ovakvim stanjem, koje može dovesti do epidemije i onda ćemo se ”o jadu zabaviti” te nećemo imati gdje hospitalizirati osobe koje obole od visokozaraznih bolesti”, kazao je ranije Arapović.