Home Politika PREOKRET Trump otkazao povijesni sastanak s Kimom: “Molim se da nećemo morati...

PREOKRET Trump otkazao povijesni sastanak s Kimom: “Molim se da nećemo morati upotrijebiti nuklearno oružje”

SHARE

BIJELA kuća otkazala je najavljeni sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una, koji se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.Na Twitteru je objavljeno pismo koje je Donald Trump poslao Kim Jong-unu, sjevernokorejskom diktatoru.

Trump u razlozima za otkazivanje dugo najavljivanog povijesnog summita navodi “veliki bijes i otvoreno neprijateljstvo” u posljednjoj izjavi koja je došla iz Sjeverne Koreje.

“Itekako cijenimo vaše vrijeme, strpljenje i trud u kontekstu nedavnih pregovora i diskusija o summitu koji su obje strane tražile dugo vremena, a bio je predviđen za 12. lipnja u Singapuru. Rečeno nam je da je sastanak tražila Sjeverna Koreja, ali za nas je to potpuno nebitno. Jako sam se radovao što ćemo se tamo susresti. Nažalost, s obzirom na veliki bijes i otvoreno neprijateljstvo u vašoj posljednjoj izjavi, smatram da u ovom trenutku ne bi bilo prikladno da održimo ovaj dugo planirani sastanak”, napisao je američki predsjednik Kim Jong-unu.

“Molim se Bogu da nikad nećemo morati upotrijebiti svoje moćne nuklearne kapacitete”

“Vi govorite o vašim nuklearnim kapacitetima, ali naši su tako golemi i moćni da se molim Bogu da ih nikad nećemo morati upotrijebiti”, napisao je Trump.

“Imao sam osjećaj da se između vas i mene nazire divan dijalog i, u konačnici, samo je dijalog važan. Radujem se da ćemo se upoznati – jednog dana. U međuvremenu, želim vam zahvaliti za oslobađanje talaca koji su sada kod kuće sa svojim obiteljima. To je bila predivna gesta i jako je cijenimo”, stoji u Trumpovom pismu sjevernokorejskom diktatoru.

“Ako se predomislite u vezi ovog važnog summita, slobodno mi pišite ili me nazovite. Svijet, a naročito Sjeverna Koreja, izgubila je veliku priliku za dugotrajni mir i veliki prosperitet i bogatstvo. Ta propuštena prilika je zaista tužan trenutak u povijesti”, zaključuje Trump u pismu Kim Jong-unu.

Pence zaprijetio da će Sjeverna Koreja završiti kao Libija

Naime, američki potpredsjednik Mike Pence ovih je dana ustvrdio da bi Sjeverna Koreja “mogla završiti kao Libija”.

Sjevernokorejski dužnosnik Choe Sun-hui je ranije danas tu Penceovu izjavu odbacio kao “glupost”.

Choe, koji je u protekloj dekadi bio uključen u više diplomatskih interakcija s SAD-om, ustvrdio je kako Sjeverna Koreja “neće moliti” za dijalog te upozorio na “nuklearni obračun” ako diplomatski pokušaju propadnu.

Kako javlja BBC pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Bijele kuće, upravo je opaska o Penceu bila “kap koja je prelila čašu”. No, isti dužnosnik je naglasio da su “stražnja vrata još uvijek otvorena”.

Usporedba s Libijom jako je naljutila Pjongjang.  Naime, libijski lider Moamer Gadafi je, podsjetimo, ubijen od strane pobunjenika 2011. godine nakon što se osam godina prije toga odrekao nuklearnog oružja (poslije američke intervencije u Iraku), piše Index.hr