Home Društvo Vladika Grigorije prvi put otkrio razloge zašto je napustio BiH

Vladika Grigorije prvi put otkrio razloge zašto je napustio BiH

SHARE

Vladika Grigorije je za novi broj Nedeljnika prvi put u javnosti govorio o odluci da napusti mjesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i preseli se u Frankfurt.

On je tako prvi put otkrio razloge nakon iznenadne odluke na proteklom Saboru SPC-a.

“Kada se, posljednjeg dana saborskog zasedanja, raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Njemačke, između ostalog, postavilo se i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sjedne na tamošnji episkopski tron”, kazao je vladika Grigorije.

“Budući da do rješenja, ni poslie višečasovne rasprave, nismo uspjeli da dođemo, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost, obrazlažući taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji”, ispričao je  vladika Grigorije.

“Vladičin predlog mi se učinio smislenim. Moja jedina molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike. Predložio sam oca Dimitrija koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek.
O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna – da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija”, naveo je on.

Vladika Grigorije je rekao da odlazak u Njemačku doživljava kao “još jednu misiju te, u izvesnom smislu, i izazov, a sa sviješću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć”.

“Veoma je važno za svakog čovjeka to idenje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima te izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promjene nužne kako bismo se trgli i pomjerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli”, rekao je on između ostalog.

Vladika Grigorije za novi broj Nedeljnika govorio je i o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, o tome kako je devedesetih organizovao studentske proteste, kako je izgradio političku nezavisnost Eparhije zahumsko-hercegovačke, u kakvom stanju ostavlja ratom podijeljenu Hercegovinu, o književnosti, fudbalu.