Home Vijesti Izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj

Izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj

SHARE

PREMA izlaznim anketama, Irska je velikom većinom glasova odlučila legalizirati pobačaj.

Rezultate izlaznih anketa objavio je Ipsos, a prema njima je čak 68 posto birača glasalo za legalizaciju pobačaja, javlja Irish Times.

3.2 milijuna irskih glasača jučer je glasalo na povijesnom referendumu o legalizaciji pobačaja. Izlaznost je bila viša nego na sličnim nedavnim glasanjima, poput referenduma o istospolnom braku ili posljednjim izborima.

Birališta su otvorena u 7 sati, a glasanje je trajalo do 22 sata po lokalnom vremenu. Glasalo se o ukidanju ustavne odredbe, tzv. Osmog amandmana, kojim se zabranjuje pobačaj u gotovo svim slučajevima. Ovaj je amandman uveden također na referendumu 1983.

Najstroži zakon o pobačaju u Europi

Jedina iznimka, dozvola pobačaja u slučaju da je ugrožen život majke, uvedena je tek 2013. S obzirom na to da je i dalje zabranjen pobačaj i u slučaju silovanja, incesta ili malformacije ploda, irski zakon o pobačaju trenutno je najstroži u Europi. Naime, Osmi amandman postavio je prava fetusa i majke na jednaku poziciju.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Službeni rezultati se očekuju sutra navečer

Tisuće Iraca koji žive u inozemstvu doputovali su u domovinu samo da bi glasali o ovoj temi, za koju se općenito misli da će odrediti budućnost Irske – ili kao konzervativne i katoličke, ili kao liberalne i sekularne zemlje. Čak stotinu tisuća novih glasača registriralo se prije referenduma.

Pitanje na koje glasači odgovaraju ne odnosi se izravno na Osmi amandman ili pobačaj, već glasi: “Odobravate li prijedlog izmjene Ustava sadržan u dolje spomenutom zakonu?”

“Za mene je to jedno veliko ‘da'”, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum “sudbonosni datum za sve nas”.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

Ako kampanja  za legalizaciju pobačaja (“Yes”) i službeno prođe, očekuje se da će irski parlament donijeti zakon prema kojem će biti dozvoljen pobačaj u prvih 12 tjedana trudnoće, kao što je slučaj u većini zapadnih zemalja. Ako kampanja “No” pobijedi, naravno, zabrana pobačaja ostat će na snazi kao i dosad, piše Index.hr