Home Nekategorizirano OPASNOST PRIJETI IZ OSVJEŽAVAJUĆIH PIĆA: Inspektori pročešljali dvadesetak kafića, ubuduće ćete dobro...

OPASNOST PRIJETI IZ OSVJEŽAVAJUĆIH PIĆA: Inspektori pročešljali dvadesetak kafića, ubuduće ćete dobro paziti što naručujete

SHARE

Stručnjaci upozoravaju na potencijalnu opasnost koju kriju kockice leda koje se u ljetno doba u pravilu poslužuju u osvježavajućim pićima u ugostiteljskim objektima.

Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Osječko-baranjske županije ove je godine samoinicijativno provela mikrobiološko istraživanje zdravstvene ispravnosti kocki leda u ugostiteljskim objektima, piše Glas Slavonije.

Istraživanje je provedeno samoinicijativno jer je provjera mikrobiološke kakvoće leda u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu Ministarstva poljoprivrede iz ožujka 2011. godine regulirana samo kao preporuka.

Vlasnici kafića nisu ni svjesni mogućih problema

“Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata ne provjeravaju mikrobiološku ispravnost leda i možda nisu svjesni problema koji mogu nastati zbog neodgovarajuće pripreme kocki leda, rukovanja ledom i neodržavanjem ledomata. Kocke leda prilikom korištenja mogu biti primarno ili sekundarno kontaminirane mikroorganizmima, a konzumacija takvih kocki potencijalni je uzročnik pojave probavnih smetnji te je od javnozdravstvenog značaja”, kazala je za Glas Slavonije Snježana Benkotić iz Laboratorija za mikrobiologiju voda županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Primjerice, tijekom ove godine u dvadesetak osječkih kafića u više od polovine ispitanih uzoraka leda utvrđene su aerobne mezofilne bakterije, ali i bakterija Pseudomonas aerugionsa koja može izazvati teške infekcije pri kojima je potrebna hospitalizacija. Ta se infekcija čak može proširiti na srčani zalistak te mokraćni sustav, kožu ili uši.

“Može se pretpostaviti da je korištenje takvih kocki leda u ugostiteljskim objektima potencijalni javnozdravstveni problem. No, za konkretnije zaključke i sliku pravog stanja u ugostiteljskim objektima potrebno je ispitati veći broj uzoraka leda”, kaže Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju osječko-baranjskog ZZJZ-a, piše Net.hr