Home Društvo VIDEO: Titovi pioniri, nekoliko zgodnih cura i krezubi partizani u Kumrovcu slave...

VIDEO: Titovi pioniri, nekoliko zgodnih cura i krezubi partizani u Kumrovcu slave Titov rođendan

SHARE

Danas  se u Kumrovcu održava “Dan mladosti-radosti 2018” kojim se obilježava rođendan Josipa Broza Tita. Oni stariji sjetit će se da se u bivšoj Jugoslaviji danas slavio Dan mladosti – Titov rođendan. I danas, 38 godina od njegove smrti, dolaze u Kumrovec slaviti mu rođendan.

Program skupa u organizaciji je Saveza društava“Josip Broz Tito“ počeo je u 11:00 sati ispred rodne kuće Josipa Broza u muzeju Staro Selo Kumrovec.

Posjetitelji su stigli iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…

Najviše je, naravno, bilo onih starije životne dobi, no česti su bili i mlađi ljudi, ali i djeca odjevena u odjeću s amblemima bivše države. Titov spomenik bio je najpoželjnije mjesto za snimiti fotografiju ili popularni ‘selfi’, a sa zvučnika su se orile pjesme poput ‘Druže Tito mi ti se kunemo’ i ‘Kraj Sutjeske hladne vode’.

Neki su i sami zapjevali pa grupe s harmonikama, gitarama i trubama nisu bile rijetkost. Nabaviti su se mogli i suveniri – od majica, privjesaka i šalica s Titovim likom, do proizvoda domaćih OPG – a poput bučinog ulja i licitara.

Upravo su o turističkoj važnosti čitavog događanja govorili i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, ali i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Petek je istaknula kako je Županija pokrovitelj ove manifestacije iz više razloga.

– Prvi razlog zbog kojeg smo pokrovitelji ove manifestacije je činjenica da se velikih osoba treba prisjećati, pogotovo ako su vezani uz kraj iz kojeg dolazimo. Drugo je to što je ovo događaj vrlo važan za Kumrovec u turističkom smislu jer ovdje će se danas okupiti značajan broj gostiju iz cijele regije – istaknula je Petek.

Načelnik Šplajt nadovezao se rekavši kako se treba truditi da u Kumrovcu ovako mnogo ljudi, odnosno turista, bude više puta kroz godinu, a ne samo na Dan mladosti i radosti.

– Tu je mnogo objekata i nekretnina koje zjape prazne, a novim Zakonom koji je jučer izglasan omogućit će se da neku imovinu dobijemo u svoje vlasništvu, odnosno, obaveza države je da nam ju prepiše – naglasio je kumrovečki načelnik.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske iz Kumrovca je poručio da je odnos prema mladima i mladosti jako loš. Kaže, aktualne politike u državama bivše Jugoslavije mladima nude nacionalizam i nikakvu perspektivu, a ekstremna desnica želi napisati novu povijest.

– Zato nam mladi danas i odlaze, a posebno je tragično što nam odlaze visokoobrazovani. Poručujem vlastima svih država bivše Jugoslavije da krenu putem suradnje i razumijevanja, uvažavanja i tolerancije te da otvore prostore za gospodarsku suradnju kao pretpostavku gospodarskog rasta – istaknuo je Habulin.

Predsjednik Saveza društava ‘Josip Broz Tito’ Jovan Vejnović pohvalio je činjenicu što je Krapinsko – zagorska županija ove godine pokrovitelj manifestacije. – Naša poruka je da smo došli ovdje da se prisjetimo vrijednosti i dostignuća jednog prošlog vremena. Ja ne kažem da je sve bilo pozitivno, ali mnogo toga je – istaknuo je Vejnović dodajući da se Tita cijeni po političkim potezima koje su bili značajni.

Ističe, po mišljenju brojnih povjesničara i svjetske javnosti, Tito je jedna od najvećih ličnosti 20. stoljeća.

Valja reći kako su se u organizaciju ovog događaja uključili i Općina Kumrovec te Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, a na prostoru Starog sela u Kumrovcu kroz čitav će se dan održavati zabavni program.

Današnje događanje organizirala je Općina Kumrovec, Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela i ugostitelja, za posjetitelje je organizirana bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevni zabavni program uz zagorsku grupu Bumerang, piše Maxportal.hr.

MP/Foto:zagorje.com