Home Vijesti Evo što kažu u Crvenom križu ZHŽ-a o migrantima u ovoj županiji

Evo što kažu u Crvenom križu ZHŽ-a o migrantima u ovoj županiji

SHARE

Prije nešto više od dva mjeseca, osnovan je Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke i već pred njima nalazi se prvi veći posao na koji bi se trebali pripremiti i koji mogu uskoro očekivati, a to je mogući dolazak ili prelazak kroz ŽZH sve veći broj migranata.

Iako po nekim županijama na području BiH Crveni križ radi “punom parom”, naši su još u pripravnosti, a kako će djelovati po tom pitanju, ovisit će od odluke Vlade ŽZH!

Vrijeme je da se počne o ovome pričati i naše sugrađane pripremati jer postoje informacije kako će preko područja BiH do kraja godine preći nekoliko desetina tisuća migranata, a mi nismo ništa ni manje ni više iznimka za razliku od ostalih županija na području BiH kada znamo kako se jedan broj tih osoba odlučio smjestiti u susjednoj županiji tj. na područje Mostara, gdje su neki zatražili i azil kako bi mogli ovdje ostati i živjeti.

Nošeni tom problematikom kontaktirali smo Josipa Zeleniku, predsjednika Crvenog križa ŽZH kojemu smo postavili nekoliko pitanja i gdje smo dobili zanimljive odgovore.

Sve veći broj migranata dolazi na područje BiH, iako se već jedan broj njih nalazi na granici ŽZH, postoji li mogućnost kako bi jedan dio njih mogao uskoro biti smješten i na našem području. Imate li kakve informacije svezi mogućih dolazaka?

Prema podacima Crvenoga križa, u Izbjegličkom centru u Salakovcu trenutno je smješteno oko 170 migranata. Državna nadležnost u pitanju migracija i izbjeglica nije sporna, kao ni smještajni kapaciteti koji su određeni odlukama državnih tijela. Na području Županije Zapadnohercegovačke ne predviđa se smještaj migranata, niti je on moguć bez suglasnosti nadležnih tijela županijske vlasti. Sigurnosna procjena svakako je isključiva nadležnost Županije Zapadnohercegovačke.

Dali ste već razgovarali s gradskim i općinskim upravama po tom pitanju?

Crveni križ djeluje u skladu sa Zakonom o Društvu Crvenog križa BiH, Zakonom o Crvenom križu Federacije BiH, te u skladu sa Statutom Crvenog križa ŽZH. Svakako da postoji redovita komunikacija između općinskih i gradskih uprava i Crvenog križa, kao i Civilne zaštite, nevezano za migrante. Sustav koordinacije postoji te je operabilan.

Imate li kakvu potpisanu deklaraciju o suradnji i na koji način bi ta suradnja bila?

Dakle, moram ovdje istaknuti da je županijski sustav zaštite i spašavanja, u koji je uključen i Crveni križ propisan zakonima, te su jasno unaprijed određene zadaće svih tijela u tom sustavu. Crveni križ ŽZH poštuje koordinacijski sustav, te odluke Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Postoje li adekvatni smještaji za njihov prijam i gdje bi oni mogli biti smješteni?

Ministarstvo sigurnosti BiH nadležno je za smještaj izbjeglica, ali na način da ne ugrozi sigurnost domaćeg stanovništva. Postoje sporazumi i mehanizmi za postupanje s nelegalnim migrantima, odnosno njihovo vraćanje u zemlje iz kojih su prešli u BiH. Ponavljam, Crveni križ ŽZH poštovat će odluke Vlade Županije Zapadnohercegovačke, jer je Crveni križ u funkciji saniranja posljedica, a ne prevencije nekih scenarija koji mi se čine nerealnima.

Što se tiče zdravstva i higijenskih uvjeta potrebna je asistencija i djelatnika zdravstvenih ustanova! Kao Crveni križ ŽZH, jeste li spremni za ovaj veliki posao koji je do sada vjerovatno najveći od vašeg osnutka?

Kao i u svemu dosad rečenom, postoje zakonski propisi koji reguliraju i to pitanje. Uopće ne želim špekulirati o migrantima, jer je taj scenariji nerealan, niti postoje kakve naznake za njegovo ostvarivanje. Crveni križ je spreman ispuniti sve zakonske obveze koje ga slijeduju, a među njima svakako nije zdravstvena njega, jer se ne nalazimo u ratnom stanju. Postoje institucije nadležne za pružanje zdravstvenih usluga, a s njima redovno surađujemo po pitanju dobrovoljnog darivanja krvi.

Imate li dovoljno pripremljenog ljudstva i volontera koji bi vam bili na raspolaganju u pomoći?

Crveni križ ŽZH, kroz svoju strukturu na općinskim i gradskim razinama, ima snažno razvijene ljudske kapacitete, što dokazujemo našim redovnim aktivnostima, posebno kroz akcije dobrovoljnog darivanja krvi, gdje smo prema broju darivatelja u odnosu na broj stanovnika, u vrhu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Sredinom 2017. godine propisno je da će se unutar Crvenog križa ŽZH formirati Služba za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć ŽZH, a koja je sastavni dio struktura Civilne zaštite. Aktivno radimo s rukovodstvom Uprave Civilne zaštite ŽZH na formiranju navedene Službe. Isto tako, u tijeku su pregovori s Vijećem mladih ŽZH o potpisivanju sporazuma o suradnji na sličnim ili istim programskim ciljevima koje imaju naše organizacije.

Hoćete li pozvati građanstvo da vam pomogne u prikupljanju higijenske potrepštine, hrana, pelene za djecu…?

Crveni križ ŽZH je u Tjednu Crvenoga križa tijekom mjeseca svibnja raspodijelio 182 paketa hrane pojedincima i obiteljima u potrebi na području naše Županije. Nastavit ćemo pomagati naše potrebite sugrađane kako bi barem pridonijeli smanjenju njihove patnje, te svakodnevnih poteškoća. Pozivamo i ovim putem sve ljude dobre volje, i koji su u mogućnosti da doniraju hranu, higijenske potrepštine i drugu značajnu robu, kako bismo nastavili pomagati našim sugrađanima u ŽZH. Crveni križ će vodeći se načelom humanosti uvijek pomagati svim osobama u potrebi, u skladu sa svojim mogućnostima.

Kao što smo mogli iščitati iz odgovora Josipa Zelenike, predsjednika Crvenog križa ŽZH koja je dao portalu SirokiBrijeg.info, možemo samo konstatirati i nadati se kako “migrantska tura” neće ovim putem prolaziti niti se zadržavati. Jer kako je kazao “Uopće ne želim špekulirati o migrantima, jer je taj scenariji nerealan, niti postoje kakve naznake za njegovo ostvarivanje”, pa se nakon toga “prešalta” na drugu temu.

A što ako ipak dođu i Vlada ŽZH ih “po naređenju iz EU” odluči “ugostiti”?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info