Home Život Mlada Požežanka prvog dana na poslu u Njemačkoj doživjela šok: “Bila sam...

Mlada Požežanka prvog dana na poslu u Njemačkoj doživjela šok: “Bila sam i sretna i prestravljena”

SHARE

MLADA Požežanka Josipa Marković odselila se prije dvije godine u mjesto Kronberg kod Frankfurta gdje se ranije bio odselio i njezin suprug, nakon što je u Osijeku diplomirala ekonomiju.

“Izgleda kao da je lako otići od kuće, doći u Njemačku, zaposliti se, živjeti dobrim životom, ali to nije jednostavno pa čak ni onda kad imate svu podršku voljenih osoba”, ispričala je 26-godišnja Josipa za Fenix magazin.

Morala čekati da krene na tečaj jezika

Rekla je kako ju je bilo strah jer nije znala jezik, došla je u nov i nepoznat grad, a mislila je i da nikada neće pronaći posao. Međutim, ubrzo je upisala tečaj njemačkog jezika, koji nije mogla pohađati odmah po upisu.

“Ne biste vjerovali koliko ljudi pohađa tečaj njemačkog jezika. To je samo znak koliko ih dolazi u zemlju”, rekla je Josipa koja je morala čekati pola godine da krene na tečaj. Za to vrijeme je odlučila prihvatiti posao čišćenja ureda. Nakon pola godine poslala je molbu u tvrtku koja se bavi proizvodnjom prekidača i uređaja visokih napona.

“Nakon dva dana primila sam poziv za razgovor za posao. Večer prije nisam mogla zaspati, bilo me strah kao nikad u životu. Moj prvi razgovor za posao i još na njemačkom jeziku. Ali, hajde, nekako sam skupila hrabrost i otišla na razgovor, shvativši kako nemam što izgubiti. Razgovor je trajao sat vremena i mislila sam da nikad neće završiti. Toliko pitanja, toliko svega”, ispričala je.

Poslodavac je šokirao

Tada ju je potencijalni poslodavac pitao zašto se sa završenim Ekonomskim fakultetom prijavljuje na posao u proizvodnji.

“Zato što moram odnekuda početi, a ne govorim dobro njemački jezik”, odgovorila mu je i ubrzo se iznenadila.

“Šef mi je rekao kako me jednostavno ne vidi u proizvodnji nego u jednom od ureda, pa sam odmah dobila uredski posao. Bila sam i sretna i prestravljena. Bez dobrog poznavanja jezika i bez radnog iskustva dobila sam posao u Odjelu prodaje u administraciji. I evo me… Već tri mjeseca radim, učim jezik, upoznajem ljude, i zadovoljna sam. A obitelj i prijatelji… Oni će mi, što je normalno, uvijek nedostajati”, ispričala je Josipa za Fenix magazin.