Home Politika Čović s Hrvatima u Frankfurtu: Sad su vremena kad se hrvatski narod...

Čović s Hrvatima u Frankfurtu: Sad su vremena kad se hrvatski narod mora izboriti za ustavnu jednakopravnost

SHARE

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u nedjelju je boravio u Frankfurtu gdje je nakon svetog misnog slavlja u frankfurtskoj Katedrali St. Bartolomeja gostovao na tribini pod nazivom “Bosna i Hercegovina između europskih integracija i državne krize”.

Tribina se u organizaciji Ureda hrvatskog člana predsjedništva BiH održala u dvorani Giebelsaal u Haus am Dom, a dr. Dragan Čović je istaknuo zadovoljstvo jer je nakon kraćeg vremena u Njemačkoj u jednoj radno-prijateljskoj i pomalo stranačkoj, ali prije svega u funkciji predstavnika Hrvatskog narodnog sabora hrvatskoga naroda u BiH, piše Fenix-Magazin.de, a prenosi brotnjo.info

– Došli smo uspostaviti jednu kvalitetnu evidenciju ljudi podrijetlom iz BiH koji djeluju na raznim područjima u Njemačkoj, kako bi u različitim prigodama mogli komunicirati s tim ljudima, pomoći im kad treba, ili kada mi trebamo na neki način prenijeti neke informacije. Želio bih ih upoznati s trenutnim političkim prilikama u BiH, te da  Hrvatima u kao političkom narodu u BiH želimo potpuno osigurati jednakopravnost, rekao je dr. Čović.

Čović smatra da su sad vremena kad se hrvatski narod mora izboriti za ustavnu jednakopravnost odnosno mogućnost da predstavnike svog naroda mi biramo sami.

– Čini mi se da imamo malo drugačiju poziciju kod međunarodnih zajednica i da smo prešli taj jedan vrh tog jednog problematičnog odnosa sa predstavnicima međunarodnih institucija i sad želim vama prenijeti poruku da je bitno da se povežemo i da znamo da Hrvata ima jako mnogo i u Hercegovini i u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, kao i u Njemačkoj i da smo jedno nacionalno biće te želimo to očuvati kao takvo a s druge strane naznačiti značaj narodnih općih izbora, obzirom da nismo primijenili Izborni zakon, nismo kroz zakon osigurali ono što nam je Ustavni sud bio naložio da osiguramo mogućnost legitimnoga izbora predstavnika hrvatskoga naroda sa druga dva naroda, onda nam jednostavno jedna ozbiljnost u izlasku u motiviranju za izbore ostaje kao jedan način da iskompenziramo taj nedostatak. Uvjeren sam da ćemo to zajedno s našim ljudima uspjeti – kazao je dr. Čović.

Među brojnom publikom tribini je nazočio generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak i generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža, prenosi Prvi.tv