Home Društvo Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Dalmaciji u nesvakidašnjem problemu: nudisti zahtjevaju...

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Dalmaciji u nesvakidašnjem problemu: nudisti zahtjevaju svoju plažu, no nitko ne zna gdje smjestiti ‘golaće’

SHARE

Premda raspolaže s četiri lokacije koje se uvriježeno smatraju plažama za nudiste, Makarska službeno nema ni jednu plažu za FKK populaciju. Ništa bolja nije situacija ni na ostatku Rivijere, osim Baške Vode, koja ima jednu FKK friendly plažu. S druge strane, prema riječima Dražena Nemčića, zamjenika gradonačelnika, iako deklaratorno nema FKK plaže, neke lokacije uzurpira populacija ljubitelja naturizma pa “redari stalno skidaju table, a table se opet vraćaju natrag”.

Gdje su tzv. običajne nudističke plaže, jer službene, jasno je, nema, a kakve namjere aktualna vlast ima s klasifikacijom plaža? Planiraju li napokon službeno staviti oznake tamo gdje pripadaju, jer ih naputak Hrvatske turističke zajednice na to obvezuje (barem jedna plaža mora biti službeno nudistička), gdje gradski oci žele nudiste, a gdje ne žele?

Prema riječima Vice Rudana, autora vodiča kroz makarske plaže, situacija je dosta zbunjujuća.

– Prije svega napominjem da moj vodič nije službeni, nego smo ga radili na temelju promatranja na terenu, dakle vodili smo se stvarnim stanjem kakvo je tu desecima godina – počinje Rudan.
Kaže kako su i u mapi Makarske i u njegovu vodiču sljedeće plaže za nudiste: Sv. Petar od svjetionika do kuće Birckenstocka, uski pojas između Cubana i rata na Ramovi, škrije od šumice prema Krvavici i, dakako, Nugal. Riječ je o plažama koje se takvima smatraju već dugi niz godina, a FKK populacija ih kao uistinu nudističke konzumira u predsezoni i posezoni.

Kako Rudan kaže, sa špicom sezone i povećanjem broja gostiju, plaže postaju prilično miješane, pa ima – da se poslužimo terminima koje koriste obje populacije – i “golaća” i “tekstilaca”.
– U srpnju i kolovozu nema jasne distinkcije, i svima je jasno da nije definirano, pa ne postoji ni nekakav, nazovimo ga, zakon koji će to regulirati. Stoga su na djelu pravila koja proizlaze iz neke opće kulture, pa ako su svi odjeveni, ne možeš doći gol, i obratno, ako su svi goli, čudno izgleda ako dođeš odjeven. No, činjenica je da nitko nema prava zanovijetati jer nema regulacije – kaže Rudan.

– Postoji interes za FKK plažama, i to je normalno, i oduvijek mi turistički radnici dajemo informacije koje su plaže FKK friendly, ili barem djelomično FKK friendly. Vodeće tržište je njemačko, odakle i potiče termin FKK (Freikörperkultur), a ima i Čeha, Slovaka, nešto Mađara. Radi se o visokokvalitetnim gostima koji, kada traže smještaj, odmah pitaju za uvjete, jer će doći ako mogu koristiti plažu. Onda im mi moramo objasniti da službene plaže za nudiste nema – veli Rudan.

Hloverka Novak-Srzić, direktorica TZ-a Makarske, kaže kako imaju namjeru odrediti jednu plažu za nudiste. Još ne zna koja bi to plaža bila, moguće na potezu prema Krvavici.

– Istina je da je teško odrediti u malim uvalama koja plaža jest, a koja nije nudistička jer su to gosti nekako sami odredili. Kao što smo odredili plažu za kućne ljubimce, tako treba službeno definirati i plažu za nudiste, a procedura je, koliko znam, vrlo jednostavna. Potrebno je samo tu odluku staviti na Gradsko vijeće – kaže direktorica TZ-a.