Home Tech Ruski malware navodno zarazio pola milijuna uređaja diljem svijeta, očekuje se novi...

Ruski malware navodno zarazio pola milijuna uređaja diljem svijeta, očekuje se novi cyber napad

SHARE

Rusija se vratila, barem kad govorimo o hakerima! Naime, nije da se ikad zaustavila po tom pitanju, ali istinskih i velikih prijetnji na globalnoj razini nije bilo neko vrijeme. A sad, kao da je povratak uslijedio s eksplozijom jer malware na koji upozoravaju stručnjaci za sigurnost mogao bi imati globalne posljedice, s tim da je Ukrajina najugroženija u ovom trenutku.

U toj se zemlji održava finale Lige prvaka pa je idealna meta kako bi se predstavilo malware cijelom svijetu. A pripreme navodno traju već neko vrijeme i u ovom treuntku zaraženo je više od 500 tisuća rutera, ali i uređaja namijenjenih pohrani podataka. Temelj je to za udar o kojem će se pričati, ako do njega dođe.

Ukoliko Kijev i ne bude pogođen tijekom najvećeg klupskog nogometnog događaja na svijetu, napadi će se odgoditi za 28. lipnja, kad Ukrajina slavi Dan ustava. Naime, zloglasni NotPetya virus također je iskoristio ukrajinske slavljeničke datume kako bi počeo sa širenjem. Tad su mnoga računala u toj zemlji bila onesposobljena i krenuo je globalni napad.

Cisco pak upozorava da bi Ukrajina mogla biti samo diverzija jer dosad se svaki put ta zemlja koristila kao meta. Takav stav postoji iz razloga što se novi malware bilježi u 54 zemlje svijeta i moguće je da bilo koja od njih bude prva meta, pa ako bude neka koja nije spremna na intenzitet onoga što slijedi, globalno širenje moglo bi biti bolje izvedeno, što znači da bi moglo biti daleko razornije nego ukoliko napad bude izveden prvotno u Ukrajini, i to u trenucima kad se tamo zbiva tako velik događaj kao finale Lige prvaka ili neki od praznika.

Također, sumnja se da hakeri ne rade na svoju ruku, već da imaju podršku ruskih vlasti, koje se služe cyber alatima kako bi imali uvid, ali i kontrolu nad drugim zemljama, prvenstveno Ukrajinom. Sreća je što zbog silnih događaja tijekom izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, postoje bolji načini prevencije i obrane od sličnih napada pa bi Rusi možda mogli ostati “kratkih rukava” na kraju priče jer im novi VPNFilter napad neće proći…, piše IctBusiness