Home Društvo SUROVI DRŽAVNI SUSTAV Dubrovačkoj mami zbog čuvanja trudnoće oduzeli pravo na zasluženu...

SUROVI DRŽAVNI SUSTAV Dubrovačkoj mami zbog čuvanja trudnoće oduzeli pravo na zasluženu porodiljnu naknadu

SHARE

O okrutnosti hrvatske državne administracije svakodnevno slušamo. Hladan tuš, blago rečeno, doživjela je jedna dubrovačka mama doznavši kako zbog odlaska s posla radi čuvanja trudnoće neće primati porodiljnu naknadu iznosa prosjeka plaće koju je do tada zarađivala, već se vodi kao nezaposlena, odnosno ima pravo na naknadu od tek 1600 kn. Nesuvislosti situacije ne pomaže činjenica kako se Lijepa naša, barem tako tvrde iz nadležnih ministarstava, se „rukama i nogama“ bori protiv niske stope nataliteta. Revoltirana situacijom u kojoj se zatekla dubrovačka mama odlučila se za pomoć obratiti javnosti, ali i uputiti dopis na adresu Nade Murganić, ministrice za demografiju, mlade i socijalnu politiku.

Njen apel prenosimo u cijelosti:

„Dakle, prekinula sam porodiljni i vratila se na posao 1. svibnja zbog našeg idiotskog zakona koji kaže ako izmedu dva porodiljna nisam tri mjeseca radila i primila dvije isplate plaće, nemam pravo da mi naknada za porodiljni bude prosjek plaće za taj sljedeći porodiljni nego se vodim kao nezaposlena i primam 1600 kn bez obzira što sam godinama vćc stalno zaposlena.

Tako ja prekinem porodiljni, sad završim u bolnici. Moram ležat u bolnici, čuvati trudnoću narednih tri i pol mjeseca, ako Bog da da izguram do kraja trudnoće! Opet ako otvorim komplikacije, nemam pravo na prosjek plaće, već ću imat naknadu za porodiljni kao nezaposlena.
Ako ostanem prijavljena i rodim ranije, isto nemam pravo na prosjek plaće nego ću imat naknadu za porodiljni kao nezaposlena!

A gospoda ministrica demografije, obitelji i bla bla bla Murganić, ako napusti svoje radno mjesto, bude smijenjena ili bilo što ima pravo primati plaću za nerad još narednih godinu dana! A ja nemam pravo na prosjek moje jadne plaće koju sam odradila i zaradila, zbog toga što sam završila u bolnici na čuvanju trudnoće! I možeš se žalit Bogu, Isusu Kristu sto će ti se itko na telefon javit, a kamoli napravit nešto da se to promijeni!

Napravi se kontrola bolovanja. Pa ti ajde na komplikacije kad god, ali ako nisu opravdane, snosite kaznu i ti i doktor! Pa će bit manje lažnih bolovanja, a više pravde za one kojima zaista ta bolovanja i jesu bolovanja! Katastrofa gdje i kako živimo!“

Status