Home Politika VIDEO INTERVJU: Vlado Marušić – Pokušali su me likvidirati u Sarajevu dojučerašnji...

VIDEO INTERVJU: Vlado Marušić – Pokušali su me likvidirati u Sarajevu dojučerašnji prijatelji iz Udruge “Zaboravljeni branitelji”

SHARE

ŠIROKI BRIJEG – Prije nepunih tjedan dana predstavnici više različitih braniteljskih udruga boravili su u Sarajevu kako bi u Parlamentu FBiH službeno iznijeli svoje zahtjeve, odnosno Rezolucije branitelja, međutim taj događaj poprimio je negativne konotacije, pa je sve otišlo toliko daleko da su pojedinci iz određenih udruga prijetili Vladi Marušiću, predsjedniku udruge Razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH da će ga baciti u Miljacku.

Marušić na svu sreću nije “zaplivao” u Miljacki, a ovih dana se našao s ekipom portala Dnevno.ba u jednom prekrasnom prirodnom okružju, neposredno kod rijeke Lištice u Širokom Brijegu, te su on i kolega mu Borislav Brzica – John, inače tajnik ove udruge, odlučili govoriti o svim tim nemilim događajima koji će im trajno ostati urezani u sjećanje s obzirom da su branitelji iz navedene udruge ovaj napad doživjeli kao izravni atak na život, prvenstveno Vlade Marušića, a potom i drugih pripadnika Udruge Razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.

Kako ističu u razgovoru za Dnevno.ba posebno ih je pogodilo to što su na tako prljav nastup postupili njihovi dojučerašnji prijatelji iz Udruge “Zaboravljeni branitelji”, jer ipak su gotovo pet godina zajednički djelovali pokušavajući se izboriti za svoja prava, no eto u tome nisu uspjeli, pa sada svatko nastavlja svojim putem.

Odgovarali su i na prozivke tipa da su oni nekakvi plaćenici i izdajnici, kao i o daljnjim planovima i koracima koje će poduzimati po pitanju ostvarenja svojih braniteljskih prava, pa svakako je naša preporuka da od početka do kraja pogledate ovaj razgovor.

Podsjetimo, ovih dana su i Zaboravljeni branitelji iz Ljubuškog poslali priopćenje koje je prenio portal Ljubuski.net, pa pogledajte i njihovu stranu priče;

Potaknuti pisanjem, odnosno priopćenjima koje je, u posljednjih nekoliko dana javnosti, preko internetskih portala, uputio samozvani predsjednik fantomske Udruge Razvojačenih branitelja HVO-a ZHŽ, gosp. Vlado Marušić, a u svrhu istinitog informiranja svih branitelja ali i šire javnosti, želimo istaći više važnih činjenica.

Pokušavajući omalovažiti i diskriminirati rad Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca, a ne vidjevši sebe u svemu tome, gosp. Vlado Marušić je krenuo u samoubilački pothvat preregistracije udruge zaboravljenih branitelja na samo sebi svojstven način. U Ministarstvu pravosuđa u Širokom Brijegu dostavio je zahtjev za upis promjena u registar udruga. U tom istom zahtjevu se navodi da je gosp. Marušić priložio izmjene i dopune Statuta ili novi Statut i odluku nadležnog upravnog tijela o promjeni.

Nezakonita preregistracija i krivotvorine

Novu udrugu koju je želio osnovati, odnosno preregistrirati postojeću, naziva Udruga Razvojačenih branitelja ZHŽ. U istom zahtjevu navodi samo svoje ime kao predsjednika novoosnovane udruge i nikoga više, mada je nemoguće da samo jedna osoba bude u vodstvu i BUDE predstavnik iste. U istom zahtjevu navodi zakonito izabranog predsjednika već postojeće udruge Dragu Grbavca i Franju Hrstića kao tajnika iste, kao osobe kojima prestaje pravo predstavljanja i zastupanja udruge. Isti taj zahtjev ovjerava žigom podružnice Široki Brijeg, a ne Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca što je apsolutno protuzakonito, pogotovo ako se zna da službeni žig udruge mogu upotrebljavati samo predsjednik udruge i tajnik. Ovom prilikom ističemo da niti jedan niti drugi nisu ovjerili nikakav Zahtjev za upis promjena u registar udruga.

Dakle, stvar je jasna, neodgovarajući pečat je protivno Statutu udruge upotrijebio, odnosno zloupotrijebio gosp. Vlado Marušić. Ako se pozovemo na članak 44. Statuta Udruge koji kaže:
Izmjene i dopune ovog Statuta donose se na isti način kao i ovaj Statut, a Statut je donesen na temelju članka 10, 11 i 12. Zakona o udrugama i fondacijama BiH (“Službeni glasnik BiH” broj: 32/01, 42/03, 63/08 i 76/11), utemeljitelji na utemeljiteljskoj Skupštini Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca iz Ljubuškoga održanoj dana 21. 08. 2013., onda je to još jedan dokaz u nizu da se nije držao procedure propisane Statutom udruge.

Ako se pročita Statut Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca u istome je jasno naznačeno u članku 17. da Skupština Udruge mijenja i dopunjuje Statut. Istu tu Skupštinu može sazvati predsjednik Skupštine, a on je Veljko Vukojević ili predsjednik udruge, a on je Drago Grbavac.
Niti jedan niti drugi to nisu učinili, a drugi nitko to po Statutu i ne može.

Postavlja se pitanje, tko je to, umjesto onoga tko ima mandat, a to je Skupština, mijenjao i dopunjavao Statut udruge. Spomenutu skupštinu nisu sazvali niti predsjednik skupštine niti predsjednik udruge pa će biti vrlo zanimljivo dokazati kako je ta skupština sazvana.

Ako se zna (Članak 17. Statuta), da je Skupština najviše tijelo udruge i tvore ju svi članovi udruge i da ista donosi odluke iz svoje nadležnosti većinom glasova svih članova, a udruga samo u Ljubuškom broji više od 800 članova, postavlja se pitanje legalnosti “održavanja” nekakve divlje skupštine, ako je ista uopće i održana.

U rješenju ministarstva pravosuđa i uprave broj 03-03-05-13/18 UP 1 od 26. ožujka 2018. se navodi da je, uz spomenuti zahtjev o preregistraciji udruge, priložena potrebna dokumentacija odnosno Statut od izmjenama i dopunama Statuta udruge, Odluka o promjeni naziva udruga, Odluka o promjeni sjedišta udruge, Odluka o razrješenju i imenovanju predsjednika Udruge a ujedno i Skupštine, Odluke o razrješenju i imenovanju predsjednika, dopredsjednika i tajnika udruge, Odluka o razrješenju i imenovanju članova Upravnog odbora Udruge te ovjerena preslika osobne iskaznice.

Ako se uzmu u obzir prethodno navedene činjenice da skupštinu nije zakazao predsjednik iste Veljko Vukojević, jasno je da su sve navodne odluke fantomske skupštine nezakonite i podliježu kaznenoj odgovornosti svih onih koji su sudjelovali u ozakonjenju istih.

Jasnije rečeno, netko je očito krivotvorio sve navedene dokumente kao i potpise nadležnih koji su trebali sazvati Skupštinu i sudjelovati u radu iste, a nije teško pogoditi o kome se radi, obzirom da je ista osoba stavila sebe kao predsjednika i jedinog člana vodstva novoformirane udruge. Pametnom dosta!

Institucije kriju tragove

Sukladno navedenim činjenicama, Udruga Zaboravljenih branitelja/boraca je, preko svog odvjetnika, zatražila najprije usmeno, nakon čega smo bili odbijeni od strane referentice u Ministarstvu Pravosuđa, pod obrazloženjem da ona to ne smije dati i da čuva svoj posao. Nakon toga smo, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, poslali i pismeni zahtjev da nam se dostave svi dokumenti koji su priloženi kod kriminalnih radnji promjene naziva udruge i nakon toga ipak dobili, ali samo Zahtjev za promjenu i Rješenje o preregistraciji udruge, a ne i ostale dokumente kojima je gosp. Marušić “potkrijepio” svoj zahtjev, jer za iste sumnjamo kako su krivotvoreni.

Nakon svega Udruga Zaboravljenih branitelja/boraca je ponovo zatražila pismenim putem dokumente koji su nam uskraćeni, a nakon dobijanja istih podići ćemo kaznene prijave protiv više osoba uključenih u ove kriminalne radnje, uključujući i visoko rangirane činovnike.

“Žrtva” gos. Vlade Marušića

Toliko o “zakonitom radu” gosp. Vlade Marušića koji u svojim priopćenjima sebe pokušava prikazati jedinom žrtvom, uspoređuju se, na žalost, s mukom i smrti Isusa Krista, a nakon toga kaže da je to neusporedivo. Čemu onda samo spominjanje Spasitelja?

Žalosna činjenica je to da je isti “uspio” obmanuti pojedine branitelje, na sreću vrlo rijetke, koje je uspio uvjeriti u “pravednost” svoga puta, ali su činjenice i to da mu zadnjih dana i ti i takvi okreću leđa kad čuju istinu.

U svojim brojnim hvalospjevima u svoju osobnu čast, gosp. Marušić ide tako daleko da kaže kako su, pred Parlamentom FBiH u Sarajevu svi ostali (a takvi je bila velika većina), koji se nisu složili s njegovim prljavim metodama, napadajući ga napravili svojevrstan incest, što je previše, makar se radilo i o Vladi Marušiću. U tom smjeru želi prikazati kako je taj isti napad na njega osobno napadnuta i famozna Udruga razvojačenih branitelja HVO-a kao i svi članovi Armije BiH što apsolutno ni izbliza ne odgovara istini.

Predstavljajući se u takvom svjetlu bezobrazno tvrdi da je legalno i legitimno izabrani predstavnik Udruge Razvojačenih branitelja ZHŽ što smo prethodno jasno objasnili a, s druge strane, za “Kamp Heroja” i “Šator istine” na Bijači kaže kako su takozvani.

Obraćajući se svojim neistomišljenicima naziva ih usijanim glavama te iste ponižava govoreći im Ukoliko Vam to vaš mozak omogućava što je ispod svake razine komunikacije uljuđenog čovjeka, a u isto vrijeme se žali na tretman prema njemu samome.

U daljem obraćanju, u svom priopćenju kaže kako se sve mijenjalo i sve je prolazilo a on je ostajao ustrajan trošeći zadnje novce od svoje obitelji kako bi putovao u FBiH, što također nema veze s istinom, pokušavajući aludirati na najniže osjećaje kod ljudi, ne bi li opet profitirao.

Istina koju isti cijelo vrijeme prešućuje je da je često puta bez ičijeg znanja posjećivao političare, ministre i druge lokalne moćnike koji su mu u više navrata davali novac, a da to nije nigdje prikazivao. Poznata je i njegova uloga u biznisu oko smilja gdje je zloupotrebljavao instituciju Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca, što također nigdje nije prikazivao. U isto vrijeme optužuje časne ljude iz rukovodstva Udruge Zaboravljenih branitelja/boraca, Dragu Grbavca i Darinka Botu da mu isti nisu dopustili ulazak u državni Parlament, što je notorna laž, jer Parlament nije njihovo vlasništvo.

Iz medijskih reakcija gosp. Marušića više je nego vidljivo da je čovjek potpuno izgubio kompas igrajući dvostruku igru, prešao sve moguće granice hvaleći sebe i svoj rad ali ostaje činjenica da mu je golema većina svih branitelja i u Hercegovini i Bosni, koju on naziva izmanipuliranima, okrenulo leđa i jasno kazalo što misli o njegovom načinu rada i “borbe” za braniteljska prava. Nije valjda da je ta velika većina branitelja u krivu a gosp. Marušić jedini radi ispravno.

Zašto baš Ljubuški?

U svim svojim istupima gosp. Marušić posebno percipira branitelje iz Ljubuškog, i oni su mu “kost u grlu”, a jasno je i zašto. Prvi su osjetili miris prijevare u nastupima i retorici gosp. Marušića pa im to nikako ne može oprostiti, ali to je već njegov problem.

Udruga Zaboravljenih branitelja/boraca sa sjedištem u Ljubuškom za razliku od gosp. Marušića funkcionira na potpuno zakonit i demokratski način, o svemu se dogovaraju zajednički i svi u potpunosti podržavaju svoje izabrano rukovodstvo koje im uzvraća na način uvažavajem stavova i mišljenja svakog pojedinog člana.

U tom pravcu ćemo i nastaviti a nadamo se kako će završni čin našega dugogodišnjeg rada biti uskoro pred Parlamentom FBiH, gdje očekujemo ratifikaciju usvojenih odluka u Parlamentu u oba Doma.