Home Društvo Biskupa Hosera u Hercegovini očekuju s poštovanjem i odanošću uz iskrenu...

Biskupa Hosera u Hercegovini očekuju s poštovanjem i odanošću uz iskrenu zahvalnost papi Franji

SHARE

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je danas u podne, 31. svibnja 2018., sljedeću vijest:

 “Priopćenje: Imenovanje Apostolskoga Vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje

Dana 31. svibnja 2018. Sveti je Otac imenovao nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

Radi se o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju Posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena Mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnim mjesecima.

Svrha je poslanja Apostolskoga Vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost.”

Drago mi je da i prigodom ove odluke, u ime Hercegovačke franjevačke provincije, kojoj je u ovoj krajevnoj Crkvi, institucionalno i po njezinim članovima, povjerena pastoralna skrb za župu Međugorje, mogu izraziti iskrenu zahvalnost Vrhovnome Svećeniku, Papi Franji, kojem pripada potpuna, neposredna i opća dušobrižnička vlast u Crkvi.

Dosadašnjega Posebnog Izaslanika Svete Stolice za Međugorje, Njegovu Ekselenciju, Nadbiskupa Henryka Hosera, sada imenovanoga Apostolskog Vizitatora s posebnom ulogom i ovlastima, dočekujemo istim poštovanjem i odanošću.

Spada na imenovanoga Nadbiskupa, autoritetom i vlašću poslanja, davati sva razjašnjenja oko misije koju mu je povjerio Sveti Otac Franjo.

Mir i dobro!

U Mostaru, 31. svibnja 2018.

Fra Miljenko Šteko, provincijal

Podsjećamo, nadbiskup Hoser je u travnju 2017. godine rekao kako je u Međugorju dobio pozitivne povratne informacije o Međugorju i svemu što se događa – pastoralu, vjernicima, posjetama, molitvama…

”U Međugorju se ponovno nalazi svjetlo. Budite nositelji tog svjetla, potrebne su nam te točke svjetlosti u svijetu koji upada u tamu”, rekao je na prvoj konferenciji za medije poljski nadbiskup, koji je u Međugorju boravio kao poseban Papin izaslanik.

Objasnio je i kako je specifičnost Međugorja broj ukazanja.

”Specifičnost Međugorja je broj ukazanja, čak 47.000 ukazanja, kao i njihovo mjesto. Međutim, ni to nije ništa čudno – recimo u Lourdesu se Gospa ukazivala u špilji, u Fatimi iznad hrasta, a ovdje prema vidiocima ukazanja idu s osobom, a to može biti kod kuće, na putu, u crkvi…. i te specifičnosti otežavaju rad donošenje konačne”, pojasnio je Hoser.

U kolovozu je potom za poljsku Katoličku informativnu agenciju rekao kako bi ukazanja u Međugorju trebala biti priznata.

”Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata, možda već ove godine. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koje sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Carmilla Ruinija. Teško da se može dogoditi drugačija odluka jer je nemoguće da bi šestoro vidioca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema”, rekao je nadbiskup poljskoj agenciji.