Home Auto BMW i MIT razvili materijal za “automobile na napuhavanje”

BMW i MIT razvili materijal za “automobile na napuhavanje”

SHARE

Odjel za dizajn njemačkog BMW-a u suradnji je s MIT-jevim Self-Assembly Labom uspio u razvoju vrlo zanimljivog i naprednog novog materijala. Kako ga opisuju, radi se o fleksibilnoj silikonskoj gumi (Liquid Printed Pneumatics) koja se formira postupkom 3D ispisa u vrlo kompleksne oblike – a upravljanjem tim oblicima na vrlo malenoj skali moguće je “programirati” kako se materijal ponaša kada ga se puni zrakom.

Takav postupak daje mogućnost izrade oblika koji se mijenjaju u druge oblike koji se mogu napuhavati i ispuhavati, a pneumatski pritisak koristi se kao mehanizam za kontrolu i promjenu oblika na zahtjev. Kada je “u funkciji”, ovaj silikonski materijal izgleda kao da diše, ili kao da je živi organizam koji se kreće kompleksnim pokretima.

Naziv “Liquid Printed Pneumatics” dolazi od tehnologije ispisivanja – umjesto “na zraku”, silikonska guma se u ovom slučaju ispisuje unutar posebnog gela koji donekle poništava utjecaj gravitacije dok se silikon stvrdnjava, pa omogućava izradu još složenijih dijelova koji se mogu napuhavati. Zanimljivo, neki se dijelovi izrađeni ovom tehnologijom mogu napuhati i do 1.000% od početne veličine bez pucanja.

Ovaj je materijal prvi puta prikazan na netom otvorenoj izložbi The Future Starts Here u londonskom muzeju Victoria&Albert. U BMW-u se nadaju da bi daljnji razvoj ovakvog fleksibilnog materijala, koji je za sada još odveć osjetljiv za primjenu u praksi, mogao donijeti nove mogućnosti u izradi interijera automobila. Promjena oblika sastavnih dijelova automobila mogla bi omogućiti izradu modularnih sjedala koja mijenjaju oblik i konfiguraciju, bolje se prilagođavaju putnicima, ili pak mijenjaju tvrdoću ovisno o željama korisnika, prenosi bug.hr.